Ruski voz napokon u Subotici

Voz, pospani voz  za Harkov, Gomelj, Lenjingrad…ali ne, ne na tu stranu. Ovaj ide za Sombor i to iz Subotice a ne iz Moskve kao taj Bajagin.

 

Nova crvena ruska garnitura pod brojem 6435 svečano će danas krenuti put Sombora iz Željezničke stanice Subotica u 10,22 časova.

Sve je spremno, voz je prošao razne testove, stigla je upotrebna dozvola, mašinovođe su obučene.

 

Ovo je veliki dan sa željeznički čvor Subotica. Za ostarele kompozicije i šinobuse na našim prugama, ovaj voz izgleda kao veliki skok u napred. Posledje slično osveženje bilo je možda ono pre trideset godina kada je za Beograd pošao novi poslovni voz.

 

Ako sve bude kako je dogovoreno, još jedna garnitura će uzeti pravac za Horgoš, pa će na taj način posredno biti ojačana i linija prema Senti, koja će dobiti neku od boljih starih mašina na koje nije mogla da računa do sad.KOMENTARI

 1. Limun kaže:

  Lepo lepo superiška,ali vozovi nisu toliko problem koliko pruge…

 2. Zulu kaže:

  Stvarno super!… Neću da kvarim raspoloženje svih nas, ali imam jedan predlog: objavite tekst za nekih 6 meseci o stanju ovih mašina. Nadam se da neće biti kamenovane itd., itd. Sad nam samo ostaje da sačekamo da nam obnove pruge. Živeli! 😉

 3. onako usput kaže:

  problem su i vozovi i pruge

 4. gamabunta kaže:

  idite pa slikajte za par meseci.

  kada naš napaćeni, skrušeni, skromni, pošteni i žilavi narod sve to polupa, iscepa, iškraba, polomi i pokrade sve što se pokrasti može.

 5. Klempur kaže:

  gamabunta:

  … kada naš napaćeni, skrušeni, skromni, pošteni i žilavi narod sve to polupa, iscepa, iškraba, polomi i pokrade sve što se pokrasti može.

  Ote mi čovek reči iz usta  🙂

  Setite se, narode, kako je izgledala kompozicija POSLOVNOG voza, a pogledajte ga danas. Nevaspitana stoka će i ovaj da urniše u rekordnom vremenu.

  Ja sam za to da nam se vrate stočni vagoni i III klasa… kak’i smo – ni to nismo zaslužili.

 6. ridick kaže:

  postavite  kamwere    i  cuvate   jel  za par  mesci  ce   biti   izcrtan  s   garfitima  i   unisten    iznutra

 7. SolarFox kaže:

  @Limun

  Pruga Subotica – Vinkovci je u vrlo dobrom stanju i dan danas, tamo vozovi mogu da idu koliko mogu…

 8. Usputachni kaže:

  SolarFox:

  @Limun

   

  Pruga Subotica – Vinkovci je u vrlo dobrom stanju i dan danas, tamo vozovi mogu da idu koliko mogu…

  U dobrom stanju sigurno!Pogledajte samo na sinama koje su godine proizvedene pa ce vam sve biti jasno.Ja sam par komada nasao iz 1934. godine pa to sve govori o stanju.O pragovima da i ne govorim.Jos samo putnike da pitamo sta to klapara pod tockovima vagona.Vagoni su druga prica!A voz,voz je demoliran za kratko vreme.Ako ne bude onda ne vidim ni grafite po vagonima,zgradama,spomenicima …

 9. Suboticanin kaže:

  Što se Subotica – Vinkovci tiče, pravac do Bogojeva preko Sombora mi je više nego poznat, a vozom je do Bogojeva od Subotice brže nego autom. Pruga je u dobrom stanju, jer gvožđe starošću ne zastareva, a pruga nije toliko „silovana“ teretnim prevozom kao Beogradska i Senćanska. Dakle voz ide dobrom brzinom. Most na Bogojevo – Erdut je obnovljen i u tehnički optimalnom stanju, preko njega stižu kompozicije teretnog prometa, gotovo svakodnevno, ali putničke nažalost ne. Od Erduta do Vinkovaca pruga je komplet obnovljena, zbog toga što je to područje bilo direktno okršajno područje 91-95, pa je bilo i oštećenja. Na stanici Erdut, odavno je pripremljen terminal za graničnu policiju, ali je van funkcije jer nema prometa. Od Erduta i prema Osijeku, a i prema Vinkovcima postoje optimalni uslovi za povezivanje sa Suboticom, tako da bi se prevoz putnika na crno smanjio vrlo brzo jer je konkurentnost željezničke usluge i više nego moguća s jednom ovako lepom ruskom garniturom, a verujte mi da bi putnika bilo, jer gotovo još niti jednom nisam prešao granicu svojim ličnim vozilom a da na graničnom prelazu Erdut-Bogojevo nije bio neko od „crnjaka“ s punim autom studenata ili drugih putnika. Pozdravaljam pojavu nove garniture i u našem čvorištu! 🙂

 10. Mašinovođa kaže:

  ridick:

  postavite  kamwere    i  cuvate   jel  za par  mesci  ce   biti   izcrtan  s   garfitima  i   unisten    iznutra

  Postavljene su kamere i u samom vozu i na koloseku gde je voz parkiran.Iz kabine mašinovođe se vidi kompletna unutrašnjost voza.

 11. Mašinovođa kaže:

  SolarFox:

  @Limun

   

  Pruga Subotica – Vinkovci je u vrlo dobrom stanju i dan danas, tamo vozovi mogu da idu koliko mogu…

  Pruga je u dobrom stanju,na relaciji od Subotice do Bogojeva je tehnička brzina 100km/h,a dozvoljena brzina za putničke i teretne vozove iznosi 80 km/h.

OSTAVITE KOMENTAR