Ruža Rudić : Frajeri su vozili bicikl

Subotica, pedesete su. Devojčica pilji u skalu koja označava Radio Beograd, neobično   dugo gleda u slabo osvetljeno staklo na kojem su ispisana imena stanica i njihove frekvencije… Dok sluša dečju emisiju, zamišlja da je „tamo“. Nekoliko decenija kasnije san joj se ostvario…

Danas je Ruža Rudić muzička urednica Radio Beograda, autorka i voditeljka četiri emisije – „Džez od ponoći do 4“, „Ritam zve­zda“, „Iz muzičke radionice“ i „Muzička scena“. Diplomirala je dirigovanje, apsolvirala etnomuzikologiju, pa se zaposlila kao profesorka u Muzičkoj školi u Subotici, a radila je i kao dirigent Subotičke filharmonije. U isto vreme vodila je hor „Kolegijum muzikum“… Kasnije se odrekla dirigovanja i preselila se u Beograd.
– Posao muzičkog urednika nije samo boravak u studiju ili fonoteci. Kada dobijete to zvanje, zaokupljenost muzikom traje do odlaska na neko drugo radno mesto ili u penziju.

I dalje sanja da je pukla traka, tišinu u programu ili da kasni na emitovanje! Ali radio ne bi menjala ni za šta na svetu.
Ruža je ovih dana deo ekipe koja priprema dokumentarni program iz arhive Radio Beograda. To je posao više, ali mu se raduje jer opet preslušava stare audio-zapise iz fonoteke Radio Beograda, potom ih s kolegama pakuje u jedinstveni audio-muzejski eksponat za „Noć muzeja“.

MESTO GDE UVEK ŠUŠTI

Seća se kada je prvi put sišla u fonoteku, u dragoceni prostor smešten u podrumu u kojem je uvek ista temperatura. Kažu da tamo stalno nešto škripi i šuška…


– Bila sam se izgubila među trakama i pločama. U stvari, izgubila sam se u želji da odmah sve otkrijem. Audio-materijal je na policama klasifikovan po žanru i nosaču zvuka. Ozbiljna, narodna, zabavna, tonski govor, trake i ploče. Prvih nekoliko godina muziku sam tražila preko kartoteke, a kada sam zašla u rafove (malo ko ima tu privilegiju), počelo je moje istraživanje, koje traje do danas.

Sve ih je preslušala i odobrila posebna muzička komisija. Danas ploče različitih žanrova nose brojeve 28, 32 ili 46 hiljada. Veliki deo prvih izdanja rashodovan je, te njihov stvaran broj više nije toliki, ali i dalje se u fonoteci mogu pronaći raritetni primerci.

– To je okean kvalitetne muzike – kaže. – Na policama se nalaze tonski zapisi govora znamenitih ličnosti, muzika snimljena početkom XX veka, svedočanstva o gostovanju izvanrednih muzičara… Posebno me raduju svedočanstva saradnje svetskih muzičkih zvezda i naših izvanrednih malih i velikih instrumentalnih sastava koji su delovali u Radio Beogradu.

BICIKL KAO STATUSNI SIMBOL

Tu opčinjenost prema muzici delila je sa sestrama, Karolinom i Verom. Krajem pedesetih sve tri su išle u muzičku školu.

– Mnogo smo volele da sviramo i pevamo, stare gradske pesme, slovenačke, makedonske, dalmatinske; arije iz opera, šlagere…
Jedanaest godina Ruža je živela u Subotici, u Kerskom kvartu. Kaže da njihova stara porodična kuća i dalje stoji na istom mestu, ali je mnogo skromnija no što joj je tada izgledala.

– Tata je zasadio vinograd i voćnjak, mama je gajila kokoške, zečeve; sadila je dinje, paprike, jagode, luk i paradajz koji je bio visok kao šuma – priča.
Ružini roditelji bili su avanturisti. U to vreme njen tata je bio dovoljno hrabar da sruši čardak, proda stubove i bagremar samo da bi otplatio prvu ratu velikog koncertnog klavira.

– Od abonosa, slonovače i ružinog drveta, ukrašen sedefom, klavir je bio neodoljiv. Skoro je zastrašujuća bila tatina odluka da se zaduži do grla kako bi kupio na otplatu klavir koji je, kasnije se ispostavilo, bio pravi muzejski eksponat duge istorije. U stvari, tata ništa nije rizikovao. Bio je siguran da će devojčice izrasti u dobre muzičare.

Subotica je za Ružu bila veliko dvorište, kuća „na gredi“, ulica u kojoj je preskakala veliki konopac, u kojoj je brala dud i s proleća, blagom nizbrdicom, spuštala brodiće niz vodu od otopljenog snega.

Subotica pedesetih


– Pamtim stare limene kandelabre oko kojih su poigravale pahuljice. Pamtim mamu i tatu i sigurnost dok bezbrižno hodam između njih. I kako naglas izgovaram želju da mi Mikulaš donese medu jer ću umreti bez njega.

Nikad joj nisu rekli gde su pronašli novac za medu koji je i danas „živ“ kao jedna od dve njene najdraže igračke.

Kasnije je Subotica postala ulica kojom je išla od jedne do druge škole. Tramvajem se nisu vozili dok su stanovali u gradu. Bio je to izlišan luksuz.


– Bicikl je bio prevozno sredstvo, ali i stvar prestiža. Ko ga je imao, star ili nov, nevažno, imao je curu na igranci. A prvi pravi pokazatelj da ste ponosni vlasnik dvotočkaša bila je drvena štipaljka kojom se pridržavaju nogavice, da ne upadnu u lanac. Svaki drugi momak je nosio štipaljku, a ispred ulaza sale, gde se orila muzika, stajala su dva-tri bicikla.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR