S.O.S. telefon u Subotici: Razgovor kao lek

U Subotici već gotovo tri decenije postoji S.O.S. služba koja putem telefona pruža urgentnu psihološku pomoć građanima u akutnim psihološkim krizama. Razgovori sa stručnim osobama, na srpskom i mađarskom jeziku, su besplatni i anonimni, te je ovakav vid intervencije za mnoge prihvatljiviji nego klasičan odlazak psihijatru.

Godišnje se za savet ili interventnu pomoć obrati oko 650 građana, a  S.O.S. telefon, iza kojeg se nalazi grupa obučenih psihologa, sociologa i pedagoga, dostupan je svakoga dana, u popodnevnim satima, uključujući i vikende i praznike.

SOS

Boris Telecki, predsednik ovog S.O.S udruženja za psihosocijalnu pomoć i podršku, navodi da se radi o zaista urgentnoj intervenciji,  u vidu razgovora i ohrabrenja, i da je ona neretko i sasvim dovoljna da bi se sprečilo ono najgore.

„Tokom tog interventnog razgovora mi se trudimo da normalizujemo situaciju kod  ljudi, da im kroz razgovor ponudimo mogućnost da olakšaju sebi, a nakon toga, u zavisnosti od problema sa kojima se javljaju, najčešće ih upućujemo na nadležnu instituciju“, kaže Telecki.

Subotica je godinama u vrhu liste po broju samoubistava, a jedna od pravovremene pomoći takvim osobama je razgovor u trenutku kada im se čini da su sami na svetu, kaže načelnica Odeljanja psihijatrije u subotičkoj bolnici, doktorka Nada Vasković Maravić.

„Prva pomoć kroz razgovor može svakako da predupredi prave tragedije. I samo javljanje na S.O.S. telefon onih koji su u toj situaciji jeste poziv za pomoć i poruka  – Treba mi pomoć, a  ne znam kako i gde da je tražim“, kaže dr Vasković.

Građani se obraćaju sa raznim problemima – od osećaja depresije i beznadežnosti, do  teških  psiholoških kriza sa samoubilačkim idejama. Razlozi koji dovode i do S.O.S.  telefona su često usamljenost, zavisnost od alkohola i droga, zdravstveni, bračni i uopšte porodični  problemi, a sve više je i onih koji se za pomoć javljaju zbog ekonomskih problema. Siromaštvo je često pozadina mnogih depresija, kažu u ovoj službi.

„Smatramo da je ovo značajna usluga koja utiče na opšte poboljšanje mentalnog zdravlja građana Subotice, ali služi i kao prevencija, pre svega kod smoubistava i nekih težih psihosocijalnih stanja“, napominje Boris Telecki.

Na S.O.S. telefon građani Subotice javljaju se i zbog posledica porodičnog, vršnjačkog i institucionalnog nasilja, zbog nedostatka samopouzdanja, raznih strahova, teškoća u snalaženju u socijalnoj sredini…

Međutim, za ovaj prilog bilo je teško naći sagovornike među građanima. Niko od onih koji priznaju da bi im pomoć psihologa bila dobrodošla, nije bio spreman da stane pre mikrofon, a niti za odlazak kod psihijatra.

To je, na žalost, kaže Boris Telecki, posledica još uvek postojećih predrasuda u traženju ovakve vrste pomoći, iako upravo Subotica ima dugu tradiciju sa SOS telefonom.

„Ovakva pomoć je sasavim normalna i sasvim adekvatna kada nam je teško,  i ljudi ne treba da na to gledaju kao na neku svoju slabost. To je pre snaga i hrabrost da možemo kada nam je teško da se obratimo za pomoć i tako prevladamo problem“, kaže Telecki.mađarskom jeziku, svakog dana od 17 do 22 sata, na broju 024/553-000.

 

SLOBODNA EVROPAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: