Sa detetom u apoteci – kako vam farmaceut može pomoći

Kada vam je dete bolesno verovatno imate mnogo pitanja za vašeg lekara, ali koliko često imate pitanja za vašeg farmaceuta, kada posle pregleda dođete u apoteku po lekove sa detetom? Farmaceuti su danas obučeni da vam obezbede mnogo korisnih informacija o lekovima koji su propisani vašem detetu, kao i da odgovore na mnoga vaša pitanja. Kako bi vas ohrabrili da uspostavite takvu vrstu kontakta, u mnogim apotekama postoji kutak za savetovalište, gde možete obaviti privatni razgovor sa vašim farmaceutom.

Zašto je korisno pričati sa farmaceutom u apoteci?

Farmaceut ne može da dijagnostikuje bolest, ali može da vam odgovori na mnoga pitanja vezana za lekove koji su prepisani na receptu, kao i one koji se mogu kupiti bez recepta, i da vam objasni pojavu mogućih neželjenih dejstava tih lekova i upozori na stanja i bolesti kod kojih su određeni lekovi konradindikovani.

Slika

Koja pitanja bi trebalo da postavite farmaceutu?

Tipično i najvažnije pitanje je o alergijskim reakcijama. Pre svega ostalog, treba obavestiti vašeg farmaceuta o vrsti alergije koju dete ima (ukoliko ima) i o lekovima koje ono trenutno koristi. To će omogućiti vašem farmaceutu da vas zaštiti o mogućih potencijalno opasnih interakcija sa lekovima, kao i od alergijskih reakcija koje mogu biti uzrokovana prepisanim lekovima. Ostala pitanja koja treba postaviti u apoteci:

Da li lek zahteva posebne uslove čuvanja?
Koliko puta dnevno davati lek detetu, uz obrok ili između obroka?
Da li dete treba da izbegava određenu vrstu hrane dok uzima lek?
Da li postoje neželjeni efekti na čiju pojavu treba obratiti posebnu pažnju, i šta raditi ukoliko se oni pojave?
Da li je dozvoljeno izlganje deteta suncu dok uzima lek?
Šta raditi ukoliko dete preskoči dozu?
Da li određene lekove treba preseći na pola ili usitniti sa malo tečnosti, kako bi ih dete lakše progutalo?
Da li je dozvoljena upotreba leka ukoliko dete uzima neki od OTC preparata (za koje nije potreban recept) ili lekove biljnog porekla?

Uobičajeni problemi kod davanja lekova detetu

Treba obratiti pažnju na to da neki lekovi samo leče simpote, i u tom slučaju dete ne treba da popije celu kutiju/bočicu. U slučau antibiotika cela doza se mora popiti do kraja, kako bi bila efikasna.
Ukoliko vam ostane lek neiskorišten do kraja, prilikom sledeće upotrebe treba obratiti pažnju na rok trajanja, a kod tečnih preparata na promene u izgledu i boji. Rastvoreni antibiotski sirupi ne bi smeli da se čuvaju duže od 15 dana u frižideru, nakon toga nisu za upotrebu, a većina ostalih sirupa nakon otvaranja gubi svoje dejstvo delimično posle par meseci, bez obzira na rok trajanja na kutiji.

Važni saveti koje vam može dati farmaceut

Nemojte držati lekove na polici u kupatilu, jer to je prostorija puna toplote i vlage, što može uticati na aktivnost lekova. Najbolje ih je čuvati na jednoj od viših polica u kuhinji, ili sličnom mestu, zaštićene od toplote i vlage, na sobnoj temperaturi.

Slika

Lekove držati što dalje od deteta.
Uvek čuvajte lekove u originalnom pakovanju.
Oslobodite se lekova sa isteklim rokom.
Ukoliko je lek neprijatnog ukusa za dete, farmaceut vas može savetovati sa čim da ga pomešate da bi popravil ukus, ali nije poželjno pomešati ga sa sadržajem hrane u bočici jer ukoliko dete ne dovrši obrok, neće popiti celu dozu leka.
Uve je bolje odmeriti tačnu dozu leka u tečnom obliku u mililitrima pomoću dozera ili šprica, nego kuhinjskom kašikom.

Važno je uspostaviti odnos poverenja sa farmaceutom jer on tada prati istorijat lekova koji su prepisani vašem detetu, i postaje veoma koristan i pouzdan izvor informacija, na koji uvek možete da se oslonite, sa puno poverenja i bez ustručavanja.

Više informacija možete pronaći na:
http://www.kidshealth.com
http://www.apotekasubotica.rs/sr/?page_id=1252KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + = 9

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: