Sa pozornica Francuske i Monaka vratila se u Suboticu

Natalija Raičević je balerina koja je nastupala na scenama Monte Karla i Pariza, ali je svetlosti pozornice Francuske i Monaka ostavila zbog povratka u rodnu Suboticu gde radi kao profesorka u jedinoj privatnoj osnovnoj baletskoj školi u Srbiji.

Svaka devojčica mašta da bude balerina i da na sceni postane beli labud. Natalija Raičević iz Subotice odrasla je u baletankama. Sedam godina igrala je na sceni Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bila stipendista Akademije princeze Grejs Keli u Monte Karlu. Studentkinja na Institutu u Parizu. Ali, sa baletskih scena Monaka i Francuske vratila se na onu u Osnovnoj baletskoj školi „Raičević” u Subotici, gde je prvi put zaigrala.

„Ja sam želela da svoje znanje upotpunim fakultetom. Upisala sam pedagogiju klasičnog baleta na Institutu u Parizu i tamo sam diplomirala 2009. godine tako da to zaista smatram krunom mog profesionalnog bavljenja baletom i da mi je Pariz, pored igračke karijere, dao zaista dobre temelje za pedagoški rad tako da danas radim u baletskoj sali sa decom”, kaže Natalija Raičević.

Rasla je igrajući na vrhovima prstiju na mondenskim scenama bajkovite kraljevine i „grada svetlosti” , ali se vratila na baletsku scenu rodne Subotice i životu koji traži da se kroz njega odlučno korača.

„Jesam temperamentom tip koji voli da ide na vrhovima prstiju pa je balet bio savršen odabir za to čime ću se baviti , ali sam jednom čula od moje prijateljice izreku koja mnogo govori, a glasi: „Kroz život se ne ide na vrhovima prstiju, kroz život se gazi”. Ja još nisam naučila da gazim kroz život. Nadam se da ću uskoro. S druge strane, kada radite nešto što volite, nije vam teško da se odričete nekih stvari”, kaže Natalija Raičević.

Nakon uspešne baletske karijere na sceni, Natalija Raičević sada je najmlađa profesorka klasičnog baleta u jedinoj osnovnoj privatnoj baletskoj školi u Srbiji koju je osnovala njena majka, gde podučava devojčice kako da ostvare svoje snove u svetu klasičnog baleta.

“Kada vi svojim telom i svojom emocijom, koju možete da pokažete samo mimikom, dotaknete nečiju dušu, tada znate da ste uradili nešto dobro. Ako ništa drugo, to veče kada ste vi bili na sceni, neko je otišao srećan kući. Mislim da je to najlepše što možete da dobijete kao dar, da prosto oplemenjujete svojom igrom ljudske živote”, poručuje Natalija Raičević.

Kao nekada Natalija, bivše učenice Osnovne baletske škole „Raičević” iz Subotice sada igraju na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu i Novom Sadu, neke su u Minhenu, Hamburgu i Londonu, a mlade balerine sada uči da igrom na vrhovima prstiju i one uhvate svetlost pozornice svojim ulogama belog labuda.

 

RTVKOMENTARI

 1. Bobisa kaže:

  Dobro sto si se vratila tu ces nauciti i da puzis u ovoj zemlji i da se guras laktovima samo polako kakva je situacija,a skidam kapu za tako hrabar korak!

 2. Seka kaže:

  Svaka čast Natalija.Najbolja baletska škola.

 3. djuka kaže:

  uh sto smara ova wannabe balerina…
  Natasa je propali projekt svoje mame i njene bolesne ambicije. ok, nije uspela, nema veze. zivot ide dalje.
  al’ nemojte pricati o njenim baletskim uspesima – kad ih nema. danas se lako moze proveriti ko je i kad plesao, na kojim scenama.

  ako iz ove njihove privatne skole ikada izadje makar jedna balerina – ta ce biti prva.

 4. Djuka.je... kaže:

  E moj Djuka..
  Sta imas od pljuvanja?
  Sta si ti pokusao da uradis sa svojim mizernim zivotom?

 5. djuka kaže:

  ko’ sto rekoh: danas su svi ti podaci lako proverljivi. pogledajte sami.
  don’t kill the messenger…

OSTAVITE KOMENTAR