Sačuvajmo: FK Bačku – fudbalski muzej

U potrazi za odgovorima na pitanja o istoriji fudbala i svega oko fudbala (stadioni, navijači, rekviziti…), svi putevi vode u prapostojbinu tog sporta – u Englesku.

Pasionirani čuvari tradicije, kakvi su već, čuvali su svoje stare stadione gotovo do kraja 20. veka. Ima ih puno još i danas ali su oni u višim ligama morali proći nužnu modernizaciju nakom katastrofe na Hilsborou 1989. godine i požara na drvenim tribinama Bredforda 1985.g.

U ostatku Evrope, sportske arene su išle u korak sa vremenom. Velike betonske školjke, građene su u zemljama sa totalitarnim režimima (Italija, Nemačka a posle i socijalističke zemlje), pa je i kod nas posle rata bio prisutan trend širokih stadiona sa atletskom stazom, pogodnih za sletove i mitinge u skladu sa običajima vladajuće ideologije. Sve je to dovelo do uniformisanosti i nemaštovitosti na tom polju arhitekture.

Dok je jedna sorta naših ljubitelja fudbala maštala o modernim arenama, oni najortodoksniji su čežnjivo gledali na engleske stadione, starih tribina nad kojima krov drže stubovi i koje su, neretko svaka za sebe (zapad – istok -sever – jug), pritešnjene uz samo igralište, da publika „diše za vrat“ fudbalerima.

Za takve idolopoklonike, pravo je iznenađenje bilo da u Subotici postoji upravo takva tribina, potpuno sačuvana od 1926. godine kada je izgrađena. Ako se još zna da tu živi najstariji klub na prostoru bivše Jugoslavije, onda je jasno da je u pitanju ustanova od državnog značaja.

 

1926. godina

Imajući u vidu predstojeću privatizaciju klubova, a znajući da kod nas to često znači propast, manipulaciju i propadanje, neizostavno je potrebno, kao Zvezdu i Partizan , FK Bačku 1901 i stadion izostaviti iz tog zakona i uspostaviti ih kao celinu koja predstavlja istorijsku baštinu prvog reda, u graditeljskom i sportskom smislu.

Skupa sa Bačkinom riznicom starih trofeja, slika, plakata, zastavica…od toga može nastati jedinstveni muzej subotičkog i jugoslovenskog fudbala. BAČKA je mnogo više od jednog fudbalskog kluba i ne sme se naći na tržištu ili u opasnosti od rušenja ili gašenja.

Sačuvajmo ovaj objekat, podržimo SUBOTIČKU DEKLARACIJU o zaštiti kulturnog nasleđa:  SUBOTIČKA DEKLARACIJA

 

Old wooden stand – Englezi čuvajuKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR