Sačuvajmo: Letnja pozornica (pored Jadrana)

Izgrađena polovinom tridesetih godina, kao deo Sokolskog doma, decenijama je bila porište boks mečeva, sportskih takmičenja, bioskopskih i pozorišnih predstava i priredbi u letnjim noćima. I kada je pozornica zazidana, ovde je bio odbojkaški teren na korist dece i omladine.

Od kraja veka, sada već preko deset godina, tu je taj montažni objekat – pečenjara. Ugnježdena između dve monumentalne zgrade, Sokolskog doma i starog Suda, ona danas predstavlja negaciju svih dostignuća na polju komunalnog reda, zaštite gradskog jezgra i svih napora da Subotica liči na nešto. Teško je poverovati da ne postoje propisi pod koje bi ovo moglo potpasti. U suprotnom, nema razloga da bilo kakvo ruglo nikne bilo gde.

 

Za ovaj prostor još ima nade da jednom vrati stari sjaj i ponovo postane jedan romantični kutak. Možda u sklopu rekonstrukcije cele zgrade Sokolskog doma.

Sačuvajmo ovaj objekat, podržimo SUBOTIČKU DEKLARACIJU o zaštiti kulturnog nasleđa:  SUBOTIČKA DEKLARACIJAKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Otvorena pozornica! Zvuči poznato. 80 godina nakon što smo imali otvorenu pozornicu u okviru Sokolskog doma, opet se javlja ta ideja ali sada u sklopu nove zgrade „Narodnog pozorista“- pozornica prema zelenoj fontani.

  Neke ideje ne zastarevaju…

 2. Gorstak kaže:

  Da gradska uprava ima malo osecaja za estetiku, respekta prema zaostavstini i sluha za potrebe građana, nikada ne bi dozvolili da se danas tamo peku pljeskavice od čega smrdi pola grada.
  Ovo je sjajno mesto na kome bi mogle da se odrzavaju pozorisne predstave, filmske projekcije, koncerti…samo treba malo volje i truda da se to realizuje…
  Nažalost, gradski čelnici nemaju ni jednu od tih osobina… ali nadajmo se, možda će im već neko „šapnuti“ šta bi trebali raditi.

 3. ilse koch kaže:

  slazem aj sto sve smrdi na taj kao satro leskovacki rostilj koji je vise kao zagrejana guma, nego je nehigijenski untra sve leti tu salatu upljuju muve a meso ko zna koliko dugo stoji itd tkd treba to ruglo ocistiti bagerom i obnoviti taj objekat kao i puno prelepih u subotici kao i muzicku skolu koju gradska uprava samo gleda i ceka da se srusi a nece da da dozvolu nekom npr svojim zutima samo da to rese steta za te lepe gradjevine da umru

 4. darko kaže:

  U „Zelenoj ‘rani“ ne pazarim već dugo, i sve se nadam da će ih relocirati negde bliže buvljaku a Sokolski dom (Jadran, whatever) vratiti u stanje kakvo zaslužuje!

OSTAVITE KOMENTAR