Sačuvajmo: Stari „Partizan“

Izgrađena 1930. godine za fabriku metalnog nameštaja ROTMAN, posle rata Zmajevac a onda FBP Partizan, ova zgrada predstavlja zanimljiv primer industrijske arhitekture.

.

Svaki grad koji drži do sebe, među „porodičnim dragocenostima“ čuva i ovakvo nasleđe.

.

Neretko su u njemu muzeji tehnike ili moderne galerije ili slično. Stari „Partizan“ je danas u privatnom vlasništvu ali na prosvećenog vlasnika kapitala se mora bar pokušati uticati da sačuva objekat, makar  izgledom.

Fabrika je nekad hranila mnoge porodice, u fabrici su se 70 godina proizvodili bicikle (Banaćani bi rekli biciklovi),  koji su jedan od simbola ovog grada.

.

FBP Partizan je jedan od spomenika industrijskog razvoja ovog grada, bila bi šteta da nestane.

.

Sačuvajmo ovaj objekat, podržimo SUBOTIČKU DEKLARACIJU o zaštiti kulturnog nasleđa:  SUBOTIČKA DEKLARACIJA

.

Niklovani


Radnici fabrike ROTMAN 1934. godine
KOMENTARI

 1. darko kaže:

  Ja sam mislio da je ovo EuroPetrol (Gas,Steel,Wood…) već utamanio …

 2. nsabi kaže:

  Nije al’ sad će!

 3. Joso kaže:

  Ha ha ha, bice Euro-Partizan

  ili jos ako ce da mu se rimuje Euro-Par

 4. **** kaže:

  “Neretko su u njemu muzeji tehnike ili moderne galerije ili slično. Stari „Partizan“ je danas u privatnom vlasništvu ali na prosvećenog vlasnika kapitala se mora bar pokušati uticati da sačuva objekat, makar  izgledom.”

  Mili Boze, sadasnji gazda zna kako se prave pare, ali nikako ne mogu da ga zamislim kao ” prosvecenog vlasnika”. 😆 😆 😛

 5. gost kaže:

  HAHAHAHAHAH! Prosveceni vlasnik u tamno ljubicastom odelu sa mrljama od paprikasa koji je poznati nasilnik, neobrazovan i blago receno tupav. Zna doduse da pravi pare, kao i svi koji su do njih dosli 90tih, svercom alkohola i benzina, prvo na malo, pa na veliko. Inace, najveci kompleks mu je mucanje.

 6. djomla kaže:

  Fabrika Mirka Rotmana

 7. darko kaže:

  @djomla, jel to slika te fabrike na Palićkom putu? Sa koje strane je to gledano?

 8. djomla kaže:

  Da, ova pozicija bi bila kao kada bi fotografisao fabriku iz zgrade koja se nalazi na raskrsnici Palickog puta i Banijske, tamo gde se gradi onaj hotel.

  Deo zgrade na prvoj slici u tekstu gleda na Palicki put.

 9. darko kaže:

  Lepo lepo! Pretpostavljam da je u to vreme, fabrika bila jedina zgrada u blizini.

 10. DR kaže:

  Mi smo poznati po tome,da sve sto iskoristimo do maksimuma,ne ulazemo vise u to nego bacimo kao staru krpu.A vala ima sta da se cuva u Subotici.Pogledaj te samo sve te lepe gradjevine.Samo me strah da su zalud usvajali deklaraciju,jer kao po obicaju svaka dobra ideja ne zazivi kod nas.STETA ako se bar deo kulturnih spomenika i starih gradjevina ne sacuva.

 11. Jerneja Žagar kaže:

  Dobar dan, imam jedan problem. Dobila sam star bicikal Partizan. Sad sam odlučila da ga restavriram. Ne znam koja je godina.  Treba mi isto tako značka. Dolazim iz Slovenije i kod nas sam vidjela dve različiti znački. Koja je sad prava? Ako se može kod vas pronaži kakva, to bih bio odlično. Hvala na odgovoru, ako ima možda kakva informacija o godini mog bicikla, to bih bilo odlično. 

  Jerneja

 12. Zrnce kaže:

  ****:

  „Neretko su u njemu muzeji tehnike ili moderne galerije ili slično. Stari „Partizan“ je danas u privatnom vlasništvu ali na prosvećenog vlasnika kapitala se mora bar pokušati uticati da sačuva objekat, makar  izgledom.“

   

  Mili Boze, sadasnji gazda zna kako se prave pare, ali nikako ne mogu da ga zamislim kao “ prosvecenog vlasnika“. :lol: :lol: :-P

  Uze mi reč iz usta …”prosvećeni” 🙄 :-D. Ovo mu dodje kao vic dana.

 13. stormwatch kaže:

  Srusiti pretrošni relikt post PC vremena i napraviti novi moderni shopping ili neki drugi centar. 

 14. Northerner kaže:

  Fabrika je izgrađena 1930. Zato, ne lupaj gluposti.

OSTAVITE KOMENTAR