Saglasnost za nastavak izgradnje pozorišta

Fond za kapitalna ulaganja dao je saglasnost na sprovođenje javne nabavke za narednu fazu izgradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, koja će biti vredna 85 miliona dinara, rekao je direktor ovog fonda Nebojša Malenković.

 

On je u Subotici, pred osvećenje tornja crkve Svetog Jurija, apelovao i na republičke organe da se uključe u izgradnju zgrade ovog teatra, jer je to, kako je ocenio, “nadnacionalni projekat koji prevazilazi Vojvodinu”.

 

Narodno-pozoriste-subotica-1

 

“Mi i dalje apelujemo na republičku Vladu da se uključi u realizaciju ovog izuzetno važnog infrastrukturnog objekta, koji prevazilazi granice i Subotice i Vojvodine. To je jedan ne samo nacionalni, već nadnacionalni projekat i teatar. Zbog toga naše korake treba da sledi republička Vlada, da pojačamo dinamiku”, rekao je Malenković novinarima.

 

Po pitanju sanacije tornja crkve svetog Jurija, koji je oštećen u prošlogodišnjem nevremenu, a saniran sa 20 miliona dinara iz ovog fonda, Malenković je napomenuo da je sanacija ove crkve 74. verski objekat čiju je sanaciju, odnosno izgradnju finansirao ovaj fond u prethodnom periodu, najavivši da će ta vrsta saradnje sa crkvama i verskim zajednicama biti nastavljena i u budućnosti.

 

Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici gradi se, odnosno rekonstruiše više od sedam godina, nakon što je srušen veći deo zgrade stare više od 150 godina.

 

Ugovor o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta potpisali su krajem 2006. godine tadašnji gradonačelnik Subotice Geza Kučera, tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović i predsednik tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, a projektovana vrednost radova iznosila je oko 24 miliona evra.

 

Zbog ekonomske krize 2008. godine radovi su usporeni, da bi pre oko tri godine bili potpuno obustavljeni.

 

Posle dvogodišnje pauze, radovi su nastavljeni sredinom aprila prošle godine na starom, zaštićenom delu zgrade, a finansirala ih je Vlada Vojvodine, preko Fonda za kapitalna ulaganja sa 70 miliona dinara.

 

Prošle godine, odbornici Skupštine grada Subotica usvojili Rešenje o nastavku izgradnje Narodnog pozorišta, po kojem će zgrada subotičkog teatra imati trenutno izgrađene visine, znatno više pratećih komercijalnih prostora, manju ukupnu površinu i – uštedu u izgradnji od osam miliona evra.

 

TANJUGKOMENTARI

 1. Jene i Gojko kaže:

  Slazem se sa Malenkovicem, treba i republika da ucestvuje u izgradnji pozorista a posto su sada u vlasti i SNS i SVM i SPS i ne postoje nikakve prepreke u vidu DS sve verujem da ce republika dati pare.

   

  Ili mozda ove nase lokalce niko ne j***e 5% u Beogradu. 

 2. miXa kaže:

  Kada se raspisuje ta javna nabavka? Koliko će da traje tender+žalbeni period? Oće li uspeti recimo bar u julu da nastave sa gradnjom ili čekamo septembar-oktobar eventualno novembar?

  Ako neko zna molim vas da napiše. Ovaj tekst oskuduje za mene veoma bitnim informacijama.

OSTAVITE KOMENTAR