Sajam obrazovanja u Subotici – gde nastaviti školovanje?

U kom smeru nastaviti školovanje? Na to pitanje danas su odgovor mogli da pronađu budući srednjoškolci, ali i budući studenti, na tradicionalnom sajmu obrazovanja u Subotici.

Desetak subotičkih srednjih škola i nešto manje visokoškolskih ustanova predstavilo je danas svoje obrazovne profile, planove i programe na 15. Sajmu obrazovanja u Subotici. Za učenike osnovnih škola je to bila odlična prilika da odluče kako dalje.

RTV

“Iskreno ne znam šta ću da upišem. Imam prve dve želje, ali treba najmanje pet ili deset. Ovde kada dođemo imamo mnogo više škole na raspolaganju, da pogledamo, pitamo, ako smo zainteresovani za nešto”, kaže Jelena Šomođi, učenica O.Š. “Vladimir Nazor” iz Đurđina kod Subotice.

“Verovatno ću da upišem MEŠC, to će mi biti prva želja, iako sada mislim da neću imati dovoljan broj bodova. Druga želja mi je Građevinska škola”, dodaje njena drugarica iz razreda Sara Vidaković.

Srednje škole, bez izuzetka, prate savremene trendove. Svake godine se otvaraju novi profil, ali i poboljšavaju uslovi u kojima đaci uče i rade.

“Mi nudimo tri stvari učenicima, odnosno tri stvari koje su bitne i svakom roditelju. To su zdravlje, bezbednost i perspektiva. Kada govorimo o perspektivi, naši učenici kada završe ovu školu, odmah mogu da se zaposle u svojoj struci, u privredi, a mogu i da nastave svoje školovanje u nekoj od visokoškolskih ustanova”, objašnjava Željko Rajčić, direktor Tehničke škole “Ivan Sarić”, Subotica.

“Đaci koji dođu kod nas u školu sigurno će moći da biraju možda i više od svojih vršnjaka. Dalje studiranje, zapošljavanje ili pokretanje sopstvenog biznisa. Mislim da je to ono što je najvažnije za mladog čoveka da bi ostao u svojoj lokalnoj zajednici, da bi izgrađivao dalje sebe i naravno da bi bio zadovoljan sa mogućnošću izbora”, dodaje Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

“Politehnička škola je zapravo škola koja neguje i razvija kreativnost, koja učenike priprema za svet rada, svet daljeg školovanja, ali i za razvijanje i negovanje preduzetničkog duha, koji je toliko neophodan u svetu koji očekuje one osnovce koji završavaju školu i upisuju srednju školu”, zaključuje Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Sajam obrazovanja je mesto gde mogu da se informišu i budući studenti. Visokoškolske ustanove u Subotici takođe prate savremene trendove i školuju stručnjake koji kasnije lakše mogu da pronađu posao.

“U poslednje tri-četiri godine na tržištu rada su najtraženije inženjerske i tehničke struke. Manjak za inženjerima postoji ne samo u Subotici i regionu, nego i u Evropi i širom sveta. Po pitanju struke najpopularnija je i dalje informatika, nakon toga sledi mehatronika, elektrotehnika i mašinstvo”, objašnjava Dr Zlatko Čović, pomoćnik direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija Subotica.

Iz Visoke tehničke škole strukovnih studija poručuju da prate dalji razvoj svojih studenata, koji u velikom broju pronalaze radno angažovanje sa platama koje mogu da ih zadrže u našoj zemlji.

 

RTV



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR