Sajam sa 200 izlagača

Više od 200 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije, predstavilo je svoje proizvode na Petom međunarodnom sajmu privrede, koji je otvoren je juče u subotičkoj Hali sportova i trajaće do subote.

Sajam je organizovalo Javno preduzeće “Subotičke pijace” uz podršku lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za privredu. Kapije hale biće otvorene svakog dana od 10 do 19 časova.

Među izlagačima je i subotička firma „Emnel“, koja se bavi ugradnjom obnovljivih izvora energije. Vlasnik Marinko Rudić Vranić, na sajmu vidi šansu za ostvarivanje poslovnih kontakata, ali naglašava da bez pomoći države, ova grana ne može da se razvija.
– Mnogo kasnimo za evropskim zemljama kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Tamo je partnerstvo državnog i privatnog sektora u ovoj oblasti normalna stvar, ali kod nas još uvek nije tako. Postoji veliki interes krajnjih korisnika, što je potvrđeno i na ovom sajmu, ali za ozbiljnije investicije u obnovljive izvore energije, treba pomoć države. Tako bi se smanjilo crpljenje postojećih izvora, a veliku korist imali bi i obični ljudi jer se, primera radi, investicija u sistem za grejanje i hlađenje u prosečnoj porodičnoj kući isplati već za tri godine, a solarni sistem za četiri do pet godina – rekao je Marinko Rudić-Vranić.

 

Firma „Leather inc.“ iz Subotice, koja se bavi proizvodnjom kožne galanterije, poput torbi za alat, ugostiteljskih novčanika, kaiševa ili reklamnih detalja od kože, prvi put učestvuju na sajmu privrede.

 

Toj vrsti preduzeća je teže da dođu do kupaca od kada je ekonomska kriza ponovila razvijeni svet i naš region. Umesto kvalitetnih proizvoda od kože mnogi se okreću veštačkim materijalima.

 

– Poslujemo u subotičkom poslovnom inkubatoru i to je jedna od velikih olakšica jer u vreme krize izuzetno teško poslovati po tržišnim uslovima. Ljudima je pala platežna moć, pa se okreću nekvalitetnijim i jeftinijim proizvodima sa istoka, ali očekujem da će uskoro kvalitet ponovo doći do izražaja. Upravo zato očekujemo da na sajmu ostvarimo kontakte koji će nam pomoći u daljem poslovanju – rekao je Tibor Hanak, vlasnik firme „Leather Inc“.

Slobodan Vojinović, dugogodišnji predsednik Regionalne privredne komore u Subotici i izaslanik predsednik Privredne komore Srbije, naglasio je da je privreda severnobačke regije od početka godine imala rast prometa sa inostranstvom od preko šest odsto, od čega dve trećine otpada na Evropsku uniju. Taj procenat, tvrdi Vojinović, može se dodatno povećati zahvaljujući poslovnim kontaktima na ovakvim sajmovima.

 

– Čvrstom poslovnom saradnjom firmi iz regiona moguće je odupreti se sve jačoj konkurenciji iz Kine, Rusije, Indije i Brazila. To su svetski giganti čije će ekonomije i dalje napredovati i firme iz manjih država imaju šansu samo ako ozbiljno počnu da sarađuju – rekao je Slobodan Vojinović.

 

Pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor naglasio je da Severnobački okrug uvek bio privredni region, te da za njega rast ovog sajma iz godine u godinu nije iznenađenje.

 

– Ovo je manifestacija koja pokreće saradnju među privrednicima u celom regionu i zato je pokrajinska administracija odlučila da stane iza nje – rekao je Pastor.

 

Ove godine na sajmu se predstavilo četrdesetak firmi iz Hrvatske. Stjepan Mikoljčić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske, naglasio je da je ekonomska saradnja dve zemlje neizbežna, pa će mnoge hrvatske firme naći svoje poslovne partnere na sajmu u Subotici.

 

Dragan Šolaja

Izvor: BlicKOMENTARI

  1. sveznalica kaže:

    Ima Dulić da „pomogne“ kod obnovljivih izvora energije, kao što je „pomogao“ i u stanogradnji…

  2. Anonimni kaže:

    Vidim svi OBOŽAVAJU Dulića,ja sam takođe jedan od velikih LJUBITELJA njegovog lika i dela, a onda se pojave NEKI i kažu „nemoj te tako on je dobar, on je uradio ovo, on je uradio ono. Zaista me zanima da li je taj čovek bilo šta uradio a da nije ili za….ao ili pokrao novce, al ovo sad iskreno. Daj te bar neki primer njegove sposobnosti.

  3. gadite mi se kaže:

    Kako nije ? Pa uspeo je za kratko vreme da upropasti sa Cakanjem grad Suboticu ! Ni sad mi nije jasno kako su to uspeli.

OSTAVITE KOMENTAR

22 + = 27

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: