Sakupljanje ambalaže

Na Trgu Slobode održana akcija "Vašu ambalažu u reciklažu". Pored edukativnog dela, gde se govorilo o reciklaži i značaju razvrstavanja otpada, akcija je imala i zabavni karakter, kada su na scenu stupili Waste Bustersi – kostimirani "uništavači đubreta" – obučeni u zaštitnu odeću, rukavice, naočare i sa spravama za sakupljanje otpada. Prisutnima su pokazali kako funkcioniše proces primarne kao i sekundarne selekcije – na traci za sortiranje.
Organizatori akcije su grad, Čistoća i “Sekopak”. Predstavnici Sekopaka sklopili su 15. marta ove godine Ugovor o uspostavljanju novog sistema za upravljanje svim vrstama ambalažnog otpada sa gradom i JKP “Čistoća i zelenilo”. Time su se potpisnici obavezali na uvođenje primarnog razvrstavanja svih vrsta ambalažnog otpada: plastike, papira, kartona, stakla, drveta i svih metala, od strane građana, industrije i komercijalnog sektora.
Procenjuje se da u Srbiji godišnje nastane više od 334.500 tona ambalažnog otpada. Najviše je papira i kartona, stakla i plastike. Procenjuje se i da je udeo ovog otpada u komunalnom otpadu oko 14 odsto. Dok se u zemljama u okruženju, kao što su Rumunija, Bugarska, Hrvatska, reciklira između 20 i 30 odsto ambalažnog otpada, u Srbiji se reciklira pet do sedam odsto. Pre nešto više od mesec dana usvojena je nacionalna strategija upravljanja otpadom koja definiše koliko ćemo imati regionalnih deponija.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: