Sakupljanje ambalaže

Na Trgu Slobode održana akcija "Vašu ambalažu u reciklažu". Pored edukativnog dela, gde se govorilo o reciklaži i značaju razvrstavanja otpada, akcija je imala i zabavni karakter, kada su na scenu stupili Waste Bustersi – kostimirani "uništavači đubreta" – obučeni u zaštitnu odeću, rukavice, naočare i sa spravama za sakupljanje otpada. Prisutnima su pokazali kako funkcioniše proces primarne kao i sekundarne selekcije – na traci za sortiranje.
Organizatori akcije su grad, Čistoća i “Sekopak”. Predstavnici Sekopaka sklopili su 15. marta ove godine Ugovor o uspostavljanju novog sistema za upravljanje svim vrstama ambalažnog otpada sa gradom i JKP “Čistoća i zelenilo”. Time su se potpisnici obavezali na uvođenje primarnog razvrstavanja svih vrsta ambalažnog otpada: plastike, papira, kartona, stakla, drveta i svih metala, od strane građana, industrije i komercijalnog sektora.
Procenjuje se da u Srbiji godišnje nastane više od 334.500 tona ambalažnog otpada. Najviše je papira i kartona, stakla i plastike. Procenjuje se i da je udeo ovog otpada u komunalnom otpadu oko 14 odsto. Dok se u zemljama u okruženju, kao što su Rumunija, Bugarska, Hrvatska, reciklira između 20 i 30 odsto ambalažnog otpada, u Srbiji se reciklira pet do sedam odsto. Pre nešto više od mesec dana usvojena je nacionalna strategija upravljanja otpadom koja definiše koliko ćemo imati regionalnih deponija.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR