Šalovi iz Bajmoka greju širom sveta

Unikatni, ručno izrađeni čojani šalovi, torbe sa motivima srpske narodne nošnje i nakit od poludragog kamenja Jelisavete Ljubisavljević i Ljiljane Tonić, majke i ćerke iz Bajmoka kod Subotice, prešli su granice naše zemlje, pa i Starog kontinenta.

bajmok-salovi-(2)

Jelisaveta već tri decenije svaki slobodan trenutak provodi radeći ručne radove, a ljubav prema rukotvorinama prenela je i na ćerku Ljiljanu, koja pravi i nakit od poludragog kamenja i drugih materijala.

– Naučila sam da štrikam tek sa 20 godina i komšinice su u šali govorile da “štrikam ki Čkalja”, a posle su dolazile kod mene po mustre. Vremenom sam usavršila sve veštine a otkako sam u penziji imam više slobodnog vremena za ručne radove – priča Jelisaveta.

– Pored zavesa i stolnjaka, rado heklam i torbe, pravim prstenje, narukvice, kape, šalove, kojima je trenutno i sezona. Sve što uradim je unikat, počev od mustre na šalovima, sa motivima nalik narodnoj nošnji sa juga Srbije, koje radim po sećanju. Kada počnem da heklam nikada ne znam šta će na kraju ispasti.

Pomažući majci, i Ljiljana je počela da radi ručne radove, a kreativne radionice u Gerontološkom centru, gde inače radi, naučile su je izradi nakita.

stolnjaci-salovi-(3)

– Uživam dok radim narukvice, ogrlice, prstenje, minđuše… – dodaje Ljiljana, pokazujući kako vešto oblikuje narazličitije materijale. – Najviše volim da zajedno sa mušterijom dizajniram komad željenog nakita, jer znam da će tako biti zadovoljni i oni i ja.

Materijale nabavljaju na razne načine. Deo kupuju putem interneta, dok stare materijale, laneno i kudeljino platno, često nalaze i na pijaci.

– Najčešće ih nabavljam na buvljaku i to za sitan novac, jer ljudi bacaju iz ormana sve što im ne treba, a to su najčešće ručno tkani materijali, čiju vrednost ne umeju da cene – nastavlja Ljiljana. – Mnogo nakita sam napravila od starog lustera. Vremenom sam naučila da razlikujem pravi kamen od sintetičkog ili imitacije žada koji se prodaju kod Kineza.

Njihovi radovi dospeli su i do najzahtevnijih tržišta, a najbolja reklama su zadovoljne mušterije. Šalove nose dame u Čačku, Kragujevcu, Zlatiboru, Podgorici, ali i u Americi. Cele kolekcije torbi i šalova otišle su na Tajland i u Veliku Britaniju, a nakit i u Grčku, Mađarsku, Francusku…

salovi bajmok

NAKIT ZA DAME

– Nakit, uglavnom putem interneta, kupuju dame od deset do 80 godina, a najveće mi je zadovoljstvo kada na ulici vidim nekoga da nosi moj nakit. To je znak da sam na dobrom putu, ali imam još mnogo da učim – nasmejano će Ljiljana.

 

Večernje novostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: