Samo 1940 prvaka u mađarskim odeljenjima

U septembru će u odeljenjima sa mađarskim nastavnim jezikom osmogodišnje školovanje započeti bezmalo 200 prvaka manje od broja onih koji pohađaju završni razred. U Vojvodini je ukupno 78 osnovnih škola u kojima ima mađarskih odeljenja i u njima je ukupno 2135 osmaka, dok je u prvi razred ove godine upisano ukupno 1940 đaka koji će nastavu slušati na mađarskom jeziku – predočeno je juče u Subotici, na sastanku funkcionera Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine sa direktorima 38 vojvođanskih osnovnih škola.

Predsednik nacionalnog saveta Mađara, Tamaš Korhec, rekao je da bi ovaj savet u interesu školovanja na maternjem jeziku želeo da ostvari čvršću saradnju sa školama i izrazio nadu da će tokom leta biti završeno preuzimanje dela osnivačkih prava u određenim školama. Prema njegovim rečima, međutim, to ne znači da se nacionalni savet neće baviti i onim obrazovnim ustanovama u kojima je manji broj mađarskih učenika.

Slika

Na sastanku je predočeno i da se mali maturanti mađarske nacionalnosti u svom daljem školovanju prosečno u manjem broju opredeljuju za četvorogodišnje srednje obrazovanje od učenika srpske nacionalnosti. O generalnom zaostajanju mladih mađarske nacionalnosti po obrazovnom nivou svedoči da se oni u većem obimu opredeljuju za trogodišnje stručno obrazovanje u odnosu prema đacima većinske nacije, da u manjem broju studiraju, a i među studentima u većoj proporciji biraju više obrazovanje umesto fakultetskog u odnosu prema kolegama iz većinske nacije. Takođe, proporcionalno je i veći broj svršenih osnovaca mađarske nacionalnosti koji ne nastavljaju školovanje.

Izvor: MagyarSzoKOMENTARI

  1. Hanibal Lektor kaže:

    Rezultat politike samoizolacije koju su u prethodnom periodu vodili neki Vaši lideri.

  2. ReXXXona Non Grata kaže:
    Hanibal Lektor napisao:Rezultat politike samoizolacije koju su u prethodnom periodu vodili neki Vaši lideri.

    Ja bi to pre nazvao ovako … Da si manje blejao u ovaj blesimetar, a vise u suprugu (ovo ne mislim samo na tebe) i da je "institucija braka" u ovoj sredini cenjenija bilo bi i vise razreda….

OSTAVITE KOMENTAR

44 + = 49

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: