Samo kradi, država prašta

Ogrom broj džeparoša i sitnih lopova koji godinama „oštre“ prste po prodavnicama i džepovima građana ne vidi ni policiju, a kamoli sud. Jer, ne samo što su dobro izučili zanat, već u malom prstu imaju i krivični zakon, koji im garantuje da ih država neće dirati za krađu manju od 15.000 dinara.

 

Na koncertima, pijacama, utakmicama i u gradskom prevozu danas „radi“ stara garda. Oni motorizovani su već prešli na benzinske pumpe. Jednostavno – sipaju gorivo i odvezu se, znajući da ih ni policija niti vlasnici neće juriti zato što im se ne isplati. Drugi su se pak specijalizovali za poljoprivredu i stočarstvo, pa seljacima kradu sadnice. Ili domaće životinje, ali uvek po jednu u turi – da ostanu ispod cenzusa.

 

Za državu, 15.000 dinara je, bez obzira na veliki broj građana sa tolikom platom ili penzijom, crvena linija ispod koje ne vredi pokretati sistem. A dvojica advokata krivičara imaju o tome potpuno različita mišljenja.

 

Tih 15.000 dinara nije isto za svakoga, ali kako opada kupovna moć građana, taj novac više nije za potcenjivanje – kaže advokat Marko Milović. – Oni koji čine ova krivična dela jako dobro znaju šta smeju, a šta ne smeju da urade.

 

Milović napominje da ovakva krivična dela čine uglavnom povratnici koje sadašnja zakonodavna politika nimalo ne demotiviše da nastave svoj „biznis“.

 

Oni vrše i po nekoliko takvih dela na dan. Pa ako se to sabere na nivou jedne nedelje ili meseca, dolazimo do enormnog broja sitnih krađa, a samim tim i do ogromnog broja oštećenih građana. Zato takva dela moraju da se procesuiraju po službenoj dužnosti – smatra Milović.

 

Advokat Nebojša Perović kaže da se ovakva dela procesuiraju po privatnoj krivičnoj tužbi ako je učinjeno protiv privatne imovine.

 

U slučaju da je reč o državnoj imovini, onda se procesuira po službenoj dužnosti – kaže Perović. – Propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci. Mora se utvrditi kolika je vrednost oduzete stvari. Ne može se, međutim, porediti vrednost nečijeg primanja i oduzete robe, naročito ako se ima u vidu broj prijava koji bi bio podnet nadležnim organima. Pored toga, smanjivanje cenzusa usporilo bi rad tužilaštva i policije, koji su i sada „zatrpani“ predmetima. A ovo i nije jedino krivično delo gde se gonjenje osumnjičenog preduzima privatnom krivičnom tužbom.

 

VISKI I POLICIJA

 

Advokat Milović ukazuje, na primer, na to da radnici u prodavnicama sav manjak plaćaju od svoje plate. Pa čak i kad uhvate nekoga ko je uzeo piće ili viski, a nije platio, i pozovu policiju, policajci otvoreno kažu da – neće doći za „delo sitne krađe“.

 

NovostiKOMENTARI

 1. mihajlo kaže:

  a pazite sad ovo, mene pokrali i steta bila preko 200 evra, ukrali mi telefon i pare. i prijavim policiji, oni znaju ko je to uradio, ovdasnji ganci koji su dobro poznati da kradu, i odem ti ja na sud, kazem svoje, gancika se dotera pre toga, za sud, opere kosu sredi se, i tvrdi da nije nista uradila… a ja je u gradu jos videla posle toga kako seta moj telefon i to opet prijavim, i mislite da je vredelo? bilo je 6 policajaca i sve sto mi je rekao policajac je „JEBIGA MI SMO KRIVI“ jer su je pustili da ode u njenu ganci masu i usput je dala nekom telefon.. Resavajte sami svoje probleme …. 

 2. Marko kaže:

  „Batina je iz raja izašla.“

  Meni je pre nedelju dana ukradena bicikla. Ako nađem nekog ganfera kako je po gradu voza, neću trčati do najbližeg policajca, već udri pa kud koji mili moji.

 3. Pajo kaže:

  Zorka pruga UTOVAR prevoz do Azotare izbeljivanje!!!!100 posto uspeh!!

 4. Pajo kaže:

  Trebalo bi zakon kao u Americi treci put automatski maksimalna kazna!!!!Pa ti budi povratnik!!!!

 5. Subotica kaže:

  Ne daj boze da uhvatis lopovcinu pa ga dobro razbijes, ti ces odgovarati i ovaj ima jos i da te tuzi!

  Svako bi trebao imati pravo da brani svoju imovinu ako policija to vec ne zeli ili im se ne isplati!

 6. komentator kaže:

  ma ke**m ja u ovu drzavu aj nek nekom panduru djornu tel koji vredi 100 eur sta bi on uradio pretuko bi lika pa i da nije ganci a da ne pricam o malo vecem funkcionerima!!!! dobijaju pomoc od drzave u obliku novca a jos i kradu a drzava pa jbg nemozemo mi nista j***m ti srbiju i celo drustvo na celu srbije

 7. robert kaže:

  ako si ukrao nesto ja bi im za svaku kradju sekao po prst pa da vidimo dal ce i dalje da krade!al posto i sama drzava krade tako da ne mozemo nista da uradimo protiv toga
   

 8. heroes kaže:

  znam dvojicu i prvomprilikom cu da ih pokidam od batina

 9. Majk kaže:

  toliko nasilja u narodu? to mi se ne svidja, kriva je drzava i policija a ispasta narod u kome raste tenzija… zasto placamo porez ako sami treba da resavamo svoje sigurnosne probleme?

 10. ilse koch kaže:

  hmmm skup proces!!!!!ima i jeftinije varijante!!!!ali ako kazem izbrisace tako da ……

 11. Ll kaže:

  Nama su lopovi provalili u kuću,tipično tipovanje,uporno zvali telefonom,kada se dete javi pitaju da li je tata kući,ako se javi neko odrastao spuste slušalicu…u pošti smo uplatili mogućnost očitavanja broja,uhvatili broj …crnogorski mobilni,otišli u policiju i prijavili da bi nam neka „inspektorka „rekla :“Možda ste se nekom zamerili“‘neverovatno…Crnogorski broj mobilnog nije mogao biti  kupljen u trafici jer logično je da je u romingu,znači post pejd je…Posle toga su nam provalili kada nismo bili u kući i odneli svo zlato iz kuće,lap top,novce…policija došla,isprljali celu kuću sa nečim za skidanje otisaka,kuća puna otisaka i evo 3 godine posle toga ništa…Zašto dajemo otiske kada to svakako nikom ne znači ništa a mi smo se oprostili od uspomena,novaca,…promenili broj telefona,aktivirali tajnost broja i molimo Boga zbog nas i zbog njega da nam niko nikada ne dodje na kućni prag jer ne znamo šta ćemo biti u stanju da uradimo.

 12. Dusica kaže:

  Koga zavaravamo??? Ako ih i uhvate u oruzanoj pljacki, izvedu pred sud,presuda glasi da su „stariji maloletnici“ (19, 20 i 21 godina ) i ne dobiju nikavu kaznu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HAJDE LEPO SVI DA KRADEMO!!!!!!!! Gde ces dobiti platu od 15000din dnevno?????????? 

OSTAVITE KOMENTAR