Sanacija Ženskog štranda

U toku je izrada idejnog projekta za sanaciju Ženskog štranda na Paliću. Objekat polako tone i jedan deo štranda nagnut je na levu stranu, jer su popustili noseći betonski stubovi. Betonska ploča na kojoj se nalazi drvena konsrtukcija je propala, a armatura korodirana. Sanacija i adaptacija Ženskog štranda košta oko 45 miliona dinara. Stručnjaci Građevinskog fakulteta koji rade idejni projekat za sanaciju i adaptaciju Ženskog štranda utvrdili su da je betonski mol u veoma lošem stanju, jer je armatura korodirana 70 odsto. Zbog toga je neophodno da se betonska ploča ukloni, kao i celokupna konstrukcija iznad vode i onda na novo postavljene stubove i armiranu betonsku ploču vratiti drvenu konstrukciju.

Trenutni izgled nosećih stubova
Slika

Prof. dr Petar Santrač jedan od vlasnika firme “Geoekspert” kaže:
– Godinama se u pomenuti objekat nije ulagalo i on je propao.Planirano je da se projekt završi u martu i onda se radi glavni projekat i treba da se odredi metoda kojom će da se sanira i adaptira Ženski štrand. Objekat je ruiniran i biće potrebni ozbiljni građevinski zahvati – rekao je Petar Santrač.
Predsednik Skupštine preduzeća “Park Palić”, Jasmin Šečić kaže da je Ženski štrand saniran nekoliko puta od kada je izgrađen 1912. godine. Poslednji put 1974. godine kada je čišćeno jezero, ali metoda sanacije nije bila adekvatna.
– Objekat nije dovoljno utemeljen i došlo je do pomeranja šipova koji nose objekat. Tako da je evidentno vertikalno “pobegao” 12 centimetara i statički je ugrožen. To znači da ćemo morati sanirati ceo objekat. Zatim, crep kojim je pokriven objekat je u veoma lošem stanju – objašnjava predsednik Skupštine “Parka Palić”, Jasmin Šečić.
Ideja je da se objektu daju komercijalni sadržaji i da bude nešto više od spomenika kulture.

Idejna rešenja

Postoje dva idejna rešenja budućeg izgleda Ženskog štranda.

Prvo rešenje predviđa, proširenje korisne površine prema vodi i njeno nadkrivanje.
Slika

Slika

Slika

Drugo rešenje je mnogo bliže trenutnom izgledu.
Slika

SlikaKOMENTARI

 1. LepaKata kaže:
  lena napisao:Trenutni izgled nosećih stubova
  Slika

  :lol:
  Ovo je stub koji nosi Ženski štrand godinama?! :worried:

  Odlično što će početi rekonstrukcija, to je prelepo mesto na Paliću koje nije uopšte posećeno zato što je jako zapušteno a ima velike mogućnosti. Po slikama se vidi da će rekonstrukcija biti u skladu sa prvobitnim izgledom i to mi se jako sviđa

 2. Lansky kaže:

  Rekonstrukcija sedamdesetih
  Slika

 3. coyote kaže:

  Ako mogu da primetim najavili ste veliki broj projekata na Palicu ove godine. Park, Zenski strand, terasa, kanalizacija, odmuljivanje itd. Sve je to lepo, samo me brine da li postoje novci za taj posao. Da li mozete da nadjete budzet Park Palica za ovu godinu?

 4. Beli kaže:

  Žao mi je što nas niko nije zvao , barem reda radi, na sastanak ili razgovor u vezi Ženskog štranda. Ronilački klub SPARTAK sa instruktorom Branisavljevićem , je izvadio prevrnuti betonski molo iz jezera. Izvadili smo iz vode 240 tona armiranog betona , dovukli do obale i izbacili iz jezera. Tačno znamo razloge prevrtanja mola . Tada a možda ni sada se nesme pomenuti da je to bila sramota tadašnjeg projektanta Građevinskog instituta ,pa i izvođača Integrala kojinije upozorio na propuste a to mu je bila dužnost. Izbor materijala , visina betonske ploče od vode , četvrtasti betonski stubovi itd. su sve elementi koji su pogrešno odabrani i urađeni. Neznam koja vrednost cementa se koristilo u izradi ploče i stubova no ja sam sa rukom mogao odvajati beton od armature.
  Sećam se da mi je prišao pokojni g. Nađkišereš Janoš iz instituta i kada sam mu opisao kako ćemo izvršiti radove , zadovoljno se nasmešio i dozvolio da radimo dalje po svom planu i dinamici.
  Snimili smo detaljno sadašnje stanje stubova na ugroženom delu objekta ,neko se služi time ali nas niko ne zove. Nekada sam na moru 20 godina ,između ronjenja druge vrste , radio podvodne radove sličnog tipa . Dakle znanja ima ,iskustva ima , samo nemamo nogu da šutnemo u loptu !!!

 5. djomla kaže:

  Beli, potpuno se slažem sa vama, ali ovde se radi o potpuno novoj rekonstrukciji, vadi se sve i rade se novi šipovi i temelji. Istina je da su predhodni šipovi u jednom delu loše postavljeni pa je iz tog razloga došlo do polaganog tonjenja štranda, a novi izvođači radova nebi smeli ponoviti istu grešku.

  Što se tiče betona, tu morate uzeti u obzir sredinu u kojoj se nalazi taj beton. Pitajte radnike koji rade na rušenju hala u Zorci kakav je beton i kakve su hale koje su sagrađene 70′. U veoma agresivnoj sredni kakva vlada u okolini Zorke, taj beton je nakon 30 godina takođe počeo da se mrvi i otpada sa armature. Hoću da kažem, da to što sada možete da skinete rukom beton sa armature, ne znači da je on loše urađen, već problem može biti i na drugom mestu. Znajući stanje vode u jezeru, budući izvođač radova mora dobro obratiti pažnju na šipove koji su najslabija karika Ženskog štranda. I na materijal i na dubinu zabijanja i na dimenzije.

OSTAVITE KOMENTAR

58 + = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: