Šansa za nezavisno odlučivanje

Od subotičkih manjina, odnosno onih čiji nacionalni saveti imaju sedište u ovom gradu, cenzus za formiranje biračkih spiskova ispunili su Mađari i Bunjevci, dok su Hrvati ostali daleko ispod crte. No, dok su Mađari taj posao obavili znatno pre isteka roka, kod Bunjevaca je bilo vrlo „tesno“, i oni su, kako kaže Mirko Bajić, koji je učestvovao u kampanji, gotovo pred ponoć poslednjeg dana prijavljivanja predali poslednje zahteve.

– Uspeli smo da završimo posao zahvaljujući, pre svega, pomoći SPO, ali i DSS i Lige socijaldemokrata Vojvodine, čiji su aktivisti priskočili u poslednji čas. Bunjevci su tako dobili prvi put priliku da postanu samostalna i nezavisna manjinska zajednica, i to nam više niko ne može osporiti. Bilo je, međutim, puno problema tokom akcije, a država je mnogo toga pogrešnog uradila, pa je, između ostalog, raspustila nacionalni savet usred kampanje, kaže Bajić.

On, međutim, napominje da je bilo dosta zbrke oko upisa i spiskova, te se dogodilo da nekoliko stotina građana bude po dva puta upisivano, i to na različite liste. U ovom poslu su zajednički učestvovali i novoformirani nacionalni savet Bunjevaca, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka Vojvodine.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: