"Šansa za novi život" – Doniranje organa

U Subotici je u toku akcija pod nazivom "Šansa za bolji život", tokom koje se na više mesta u gradu građani mogu prijaviti za doniranje organa.

Akciju su pripremila i organizovala udruženja "Mladost" i "Nemirna ravnica", u nameri da podstaknu što više sugrađana na ovaj humani čin, od kojeg vrlo često zavisi ljudski život. Na nekoliko važnih punktova u gradu postavljeni su štandovi na kojima dežuraju i lekari koji građanima pružaju stručna objašnjenja i pomoć oko prijavljivanja za donatorstvo. Interesovanje Subotičana je tokom prethodna dva dana bilo veliko, i mnogi od njih su već odavno nameravali da postanu nosioci donatorskih kartica, ali im je do sada način kako da to urade izgledao komplikovan.

No, iako se broj donatora u Srbiji tokom poslednjih godina povećao, tako da je za proteklih pola godine obavljeno 26 operacija presađivanja organa, što je znatno više u odnosu na dosadašnjih nekoliko godišnje, to ipak nije dovoljno da Srbija postane član Eurotransplanta, evropske organizacije donatora. To članstvo bi omogućilo da pacijenti u Srbiji računaju na pomoć pri doniranju organa i od građana Evrope, koja broji 250 miliona stanovnika.

– U ovom momentu šanse za dobijanje neophodnog organa mere se promilima – kaže profesor dr Zoran Milošević, specijalni savetnik za transplantacije u Ministarstvu zdravlja, koji je obišao štandove na kojima se građani upisuju u listu donatora.

– Nekome, recimo, treba nova jetra u roku od dan ili dva, a na populaciji od sedam miliona stanovnika šansa da se nađe organ koji u potpunosti odgovara pacijentu je zaista promilna. Međutim, između 250 miliona stanovnika, koliko obuhvata Eurotransplant, nalaženje odgovarajućeg organa je sasvim realno – kaže dr Milošević.

Povećanje broja donatora u zemlji omogućiće da Srbija konačno uđe u ovu veliku humanitarnu evropsku organizaciju.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR