Šansa za novi život zelene fontane

Subotičkoj zelenoj fontani od Žolnai keramike napisana je smrtna presuda. Malo toga je i ostalo od nje pa uspomenu na nju čuvaju stare razglednice i bezbrojne fotografije iz albuma Subotičana. Upravo su uspomene te koje ne daju građanima da se tek tako pomire sa nestankom jednog od varoških simbola poslednjih 35 godina.

Stručna javnost, a i svekoliko građanstvo nije imalo priliku da da svoje mišljenje ili stavi na raspravu kakvo bi rešenje bilo najbolje za ovo osetljivo mesto, u samom srcu grada, okruženo palatama koje se smatraju kulturnim nasleđem prvog reda. To ne znači da Subotičani nemaju šta da kažu. Svoju ideju na sto stavio je Keseg Levente mast. građ. inž.

Kako zaobići nedostatke prethodne fontane, sačuvati elemente starog a dobiti parterni vodoskok kakav na umu imaju u gradskoj upravi…

aspekti po kojima je projektovano ovo resenje:

– zadržavanje prvobitnog oblika osnove, prvobitne boje

– plato ne bi bilo izdignut, pad terena se ostvaruje preko stepenica koje su sastavni delovi nove fontane i prate nagib trga

– u centralnom delu fontane mogu biti parterne mlaznice vode (u središtu belih kvadrata)

– zeleni izdignuti deo zadržava svoju visinu od 40-45 cm i formira ostrva za sedenje (u sredini su postavljeni sadašnji žuti keramički elementi fontane ili sadnice cveća)

– oko fontane, forma osnove sadašnjih stepenica zadržava se tako što se popločava tamnim kamenim kockama

– materijal unutrašnjeg dela za šetanje bi bio slične svetle boje kao fasada sadašnjeg pozorišta koja gleda na fontanu (ploče nalik mermeru) 

– najteži deo posla je odrediti od kojeg materijala napraviti delove koji su sada od Žolnai keramike. Da li da se koristi opet zelena keramika (ponovo praviti u istim kalupima u Pečuju) ili da to budu zelene kamene ploče, u najgorem slučaju beton izglačane površine.KOMENTARI

 1. Kenjereš Andraš kaže:

  Ja biram pečujske kalupe.

 2. Subotica moj grad kaže:

  Samo da je zeleno

 3. Megatron kaže:

  Postaviti jednog nadrdanog pandura ciji ce posao biti da ceo dan stoji pored fontane i lomi skejtborde na glavama i po rebrima skejtborderasa

 4. Suboticanin kaže:

  Najbitnije je zabraniti klincima da se izivljavaju jer od kojeg god materijala da se napravi mesto za “SLAJDOVANJE” ce se i dalje koristiti za istu svrhu i za god, dve ce biti opet isto unisteno kao i sada, lepo bi bilo da se uradi od keramike da podseca na nekadasnju fontanu. Ima takozvani anti skate granicnici od metala koji se mogu lepo namontirati koji sprecuju da se koristi nekadasnja fontana za trenutnu namenu.

 5. Ima li života posle smrti kaže:

  Ovo je dobra ideja da se napravi nešto novo a da duh stare fontane nastavi da živi. Elemente treba napraviti od kamena.
  Teško da današnje rukovodstvo grada ima osećaj za bilo šta. Nabiće tamo neku konfekcijsku fontanu koja će nas koštati pet puta više nego što vredi. Videćete.

 6. Branko kaže:

  Koliko ce sve to da kosta ja verujem da bi se moglo i restaurirati stara fontana,barem nesto da ocuvamo kako ga znamo godinama,a ovi nasi komunalci sto setaju po gradu da su bili vise kod fontane i terali ove sa rolerima i skejtovima da ne skacu tamo ne bi jos dodatno toliko ostetili nesto tako vredno za Suboticu.

 7. Vladislav kaže:

  Moja baba bi bolje uradila resenje nove fontane .

 8. Alas kaže:

  Jesu li skejteri krivi za pozorište, Dom vojske,korzo,kostur bazena,neasfaltirane ulice..?

 9. MA ŠTA MI REČE kaže:

  Koji će ….. dve fontane jedna pored druge. Ali, eto, ima se, može se. Ipak, da li? A, opet, k*o kec i desetka, dakle dobitna ajnc kombinacija, uklopiće se žad zelena fontana u sivkastu fasadu pozorišta u pozadini. Koje, barem po panou iza ograde, treba da bude završeno u junu ano domini iliti ovog leta Gospodnjeg. Uostalom, koliko već sutra ćemo svedočiti novim radnim pobedama ne(i)mara, osim ako datum-i ne budu prolongirani. I to ne po prvi put.

 10. Dani kaže:

  Staru babu obuces u minic .ako pravite onda pravite nesto novo lepo i moderno i korisno . Napravite jedan veliki tocak visine 50 m koji se okrece i naplacuje npr 200 din 1 krug koji traje 15 min .

 11. croat kaže:

  Ja mislim da je to odlicno mesto za spomenik (dozivotnom) predsedniku malom seselju poznatijem kao A.V. ! Covek se stvarno trudi da nam bude bolje!

 12. Riesenrad kaže:

  @ Dani

  Genijalni predlog. Tri dana atrakcije i posle godinama ulaganje u “tocak” za njegovo puko odrzavanje. Ne mislis mozda da ce dolaziti milioni turista da gledaju panoramu grada koji se uglavno sastoji od potleusica u blatnjavim sokacima gradjenih bez ikakvog plana programa. Mnogi gradovi imaju svoj Diznilend, Tivoli, Luna park, ili Prater, ali bas nigde nije ovako nesto u najstrozem centru grada. Jedna lepa fontana je izuzetno vazna za urbanu estetiku. Samo estetski lepi gradova imaju jedan pozitivan image koji doprinosi njihovoj pozitivnoj slici i prepoznatljivost. Samim time doprinose vecem turistckom i trgovackom obimu, a time se i preko poreza sliva vise prihoda u gradsku blagajnu. Od nicega ne dolazi nista, od necega uvek moze nastati necega vise.

 13. arh.2 kaže:

  To mesto treba vratiti u originalnom obliku kada je tamo bio park u istom stilu pejsažne arhitekture poput sačuvanog parka ispred glavnog ulaza u Gradsku Kuću. Sve ovo što je na slikama pokazano je nešto što nema veze sa realnošću i mozgom. Taj graditeljski monstrum od fontane koji je inače i bio monstrum u svakom pogledu neukusa ,sada će se vratiti kao ‘arhitektonski đedaj’ u nekom nepoznatom stilu koji ni oblikom ni arhitektonskom stilom ne uklapa se u već postojeće zgrade strogog gradskog centra ,a najmanje u stil tradicionalne pejsažne arhitekture grada Subotice.

 14. HPTN kaže:

  Zelenu fontanu nisu uništili nikakvi skejteri i klinci, nego su naši vajni “graCki LiDeri” dali da se “očisti” nekim sredstvom koje je uništilo glazuru “Žolnaj” keramike od koje je fontana pravljena. Nemojte nasedati na ovakve gluposti, zar zaista mislite da je uništena skejtbordovima, za ime Boga?

 15. Dva u jedan kaže:

  HPTN – enteligencijo dokazana, nije “nekim sredstvom” uništena keramika nego se pretpostavlja da je nešto takvo nagrizlo azbestne cevi u fontani i od njih napravilo “švajcarski sir”! Sada da bi ih popravio, moraš da razbiješ fontanu, a kada je razbiješ onda možeš samo da je nosiš u tri lijepe tvoje (p.m.) na otpad! A roleraši su rascopali keramičke elemente, tako da i jeste u tom delu uništena skejtbordovima, za ime Boga ili nekog drugog, na isto mu dođe! I nisu „graCki LiDeri“ davali da se očisti “nekim sredstvom”, nego tadašnji “Standardservis”. A ovi „graCki LiDeri“ sadašnji, ako hoćeš da se sprdaš sa njima i prebacuješ krivicu na njih, onda su još išli u obdanište ili o.š. toliko imaju veze sa tim.

 16. BOG kaže:

  Pa nisu skakali na fontanu i zolnaj keramiku, skakali su sa fontane odnosno sa stepenika na trotoar..fontana je propala jer su pukle cevi ispod nje i zato stonisu orzavali keramiku, kako vas nije sramota da optuzjete skejtere

 17. Xpedient kaže:

  @Dva u jedan

  Prvo kažeš da nije “čišćena” nego je nešto nagrizlo cevi iznutra (a šta je to u vodi što grize cevi?), onda kažeš da je to čistio “Standardservis”. Pa kontradiktoran si u okviru jednog jedinog komentara!

  Drugo, pošto je fontana pravljena osamdesetih, čisto sumnjam da je naš graCki pit bul tada išao u obdanište.

  Treće, ovo tvoje psovanje majki usput je klasični radikalsko-naprdnjački manir. Kao potpis!

  Pijatan vikend u uspešnije kucanje komentara.

 18. HPTN kaže:

  Dva u jedan, ja i nisam rekao da je neko ovih sadašnjih “lidera”, ali si se zato ti navukao za medalju!

 19. ČINJENICA kaže:

  Ako ćemo pravo, nije šansa za novi život zelene fontane, nego potpuno nova zelena fontana. A to nije isto.

OSTAVITE KOMENTAR