Saopštenje JP “Palić-Ludaš”

Javno preduzeće “Palić-Ludaš” je preduzeće koje svoje aktivnosti planira i realizuje u skladu i prema Godišnjim programima upravljanja zaštićenim područjima, Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Odluci o održavanju javnih zelenih površina Grada Subotice i Planom poslovanja preduzeća.

Veliki park je deo zaštićenog područja Park prirode “Palić”. Prema Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u obavezi smo da u kontinuitetu uklanjamo podrast invazivnih vrsta, kao i stabla koja su predviđena za uklanjanje pomenutim rešenjima (rešenja broj: 03-1382/2 od 04.09.2013.; 03-2619/2 od 29.12.2016 i 03-2421/2 od 19.10.2017.).

Uz Aleju hrastova nalaze se razvijena stabla američkog koprivića. To je jedna od invazivnih vrsta, koje ugrožavaju opstanak i razvoj autohtonih vrsta. Pomenutim rešenjima o uslovima, naloženo je da se aleji hrasta lužnjaka obezbedi normalan razvoj i da se uklone stabla američkog koprivića koja to onemogućavaju svojim krošnjama. Loš uticaj ovih stabala koja uklanjamo vidi se na habitusu (građi stabla) koji su formirali hrastovi.

Uporedo sa ovim aktivnostima pripremamo i plan sadnje kojim ćemo na adekvatan način, u skladu sa rešenjem o uslovima revitalizovati delove parka u kojima je potrebno.

Svedovci smo i posledica oluje koja je nedavno dovela do izvaljivanja i lomova stabala. Delovi parka na kojima je oluja napravila štetu takođe će biti revitalizovani.

Proces uklanjanja invazivnih vrsta i revitalizacije se odvija etapno i neće biti dovedena u pitanje ekološka i estetska funkcionalnost i značaj parka.KOMENTARI

 1. Bivši kaže:

  Američki koprivić je Gelegunja koja je postala zaštitni znak Subotice. Svaka čast na uvijenoj formi da niko ne shvati šta sečete.

 2. Lebara kaže:

  Treba malo redukovati invazivnost visecih grana i otpalog lisca koji stvara humus americkog koprivica u celom gradu.Ovakvi drvoredi nisu za nas pa mi to neznamo odrzavati,orezivati i sakupljati opalo lisce.

 3. Raspop Teodosije kaže:

  Suboticu je napala jedna druga, mnogo opasnija invazivna vrsta. Protiv nje je jedini lek – PAMET!

 4. Weng kaže:

  Vise se seče nego sadi to pratim godinama.ajmo da se sadi jer vetrovi su jači i jači nema drva. I park nije baš lepši.sad se i pumpa u parku izvadzena.nema vis e ni da piješ vodu.
  Wc mi jedan ne radi.

 5. DJURA kaže:

  Gde je masina za secenje trske koju je grad dobio, da li je jos u Crnoj gori na ispitivanju

 6. yu kaže:

  U NAŠEM KRAJU-ALEKSANDROVO VLADA OPŠTELUDILO MEĐU GRAĐANIMA.
  MASOVNO SE VADE LISTOPADNA DRVA. ODGOVOR NA PITANJE ZAŠTO SEKUDRVO JE: NEĆE DA STALNO SKUPLJAJU LIŠĆE. PONEKI SADE TUJE A PONEKI NIŠTA. TO JE VEOMA VIDLJIVO JER SE VIDE PANJEVI A NEGDE SU CELU ZELENU POVRŠINU ZABETONIRALI. ŠKOLSKA SPREMA I STAROST NEIGRAJU NIKAKVU ULOGU. AKO SE POGLEDA GIS SUBOTICA NA INTRNETU KOJA IMA STARI SNIMAK ULICA JASNO SE VIDI DA VELIKA KOLIČINA DRVA NEDOSTAJE NA ULICAMA. SVOJ POSAO NEOBAVLJA NI -ČISTOĆA I ZELENILO- NI KOMUNALNA POLICIJA KOJA SE VOZA PO ULICAMA A NEZNA SE ŠTA RADI. MOŽDA ĆE SAMO IZAĆI POPRIJAVI.
  NEKRIVIMO DRUGE PREISPITAJMO I SAMI SEBE.

 7. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Nijedno drvo se za poslednjih stotinu i više godina nije pokazalo toliko zahvalnim, korisnim i otpornim na sva sranja sa prirodom koja pravimo kao taj “američki koprivić”. Samo vi secite, gospodo, valjda znate šta radite, samo da ne bude posle…baš smo se zajebali!

 8. Dr.U.Gizela kaže:

  Dolazim iz grada i cesto setam kera na Paliću ,uvek parkiram kod Yahting kluba na parking pizzerije , taj deo parka je postala deponija !!!! Jedan dan sam bila sa ćerkom i kada smo krenule kući već je pao mrak , ćerka mi pala među nekim cevima pored parkinga.Mrak je prirodna pojava a deponija je nemarnost ljudi .

 9. Dusan kaže:

  Treba saseci sve sto unistava nase autohtone vrste, samo secite, iskoreniti biljku iz drzave!

 10. Zdenko kaže:

  Interesantno da niko ne spominje bršljan koji uništava sva drva u parku na Paliću, bez razlike. Čitav park je prekriven bršljanom koji se penje uz stabla i grane do samog vrha i polako ga uništava. Ako se nastavi sa ovakvom lošom praksom tamo neće rasti više ništa. Drveće propada i suši se polako bez obzira na vrstu.

 11. Aleksandar Čokić kaže:

  Celtis Ocidentalis ili Koprivić, a u narodu greškom nazvan Gelegunja, je jedno od mogućih rešenja održivog gazdovanja šumama i parkovima. Inače svaki školovani šumar iz susjedne nam republike Mađarske će na spominjanje gekegunje pokazati na Glog. Trenutno je Koprivić stvarno invaziona vrsta, ali vremenom se pojavljuju bolesti i štetnici a koji mogu da ugroze veće površine šuma i parkova koji su jednovrsni tj samo jedna vrsta drveta. I kad dođe benga onda krivi stručnjaci. A što se tiče bršljana u Palićkom parku ostavljen je sa razlogim, i mislim da nikome nebi trebalo smetati više lisne nase, a osobito zimi, pošto je bršljan otporan na niske temp. Dok god ima volje da se popravi štete koje su napravljene u šumarstvu i parkovima, ne treba se petljati stručnim ljudima u posao.

 12. Istina... kaže:

  Krenite od novopojma “Invazione vrste” i sve će vam biti jasnije.

 13. Miso Varga kaže:

  Zivim na Palicu i vidim da je krajnje vreme da se spremi “usrani” stap za ove drvosece! Treba najpre da posade dva nova pa da seku trulo!

OSTAVITE KOMENTAR