Saopštenje o "Otvorenom pismu"

Organizacija za zaštitu ljudskih prava i promociju kulturnih vrednosti Hrvatski demokratski forum Preporuke iz Lemeša oglasio se saopštenjem za javnost povodom problema oko razaranja autohtone zajednice bunjevačkih Hrvata.

HDF smatra da bi za rešavanje ovog problema trebalo koristiti savremene političke metode, a ne rigidne, retrogradne i deplasirane poput onoga što je izrečeno u otvorenom pismu. U situaciji u kojoj, s jedne strane reaguje Hrvatsko nacionalno vijeće koje je telo državne vlasti, a s druge politička stranka DSHV koja učestvuje u toj istoj vlasti – otvorenim pismom obraćajući se toj istoj vlasti čije su pomoćno telo ili koju obavljaju – u najmanju ruku je čudna. Pitanje Bunjevaca, odnosno Hrvata trebalo je rešavati mnogo ranije dijalogom i demokratskim putem, ali nikako ne na način na koji su ga rešavali aktualni dužnosnici hrvatske nacionalne zajednice – drskošću, grubošću, nipodaštavanjem i odbijanjem svake saradnje.

Nakon čuvene izjave Petra Kuntića koja je potresla sve mislene ljude kako su njegovim dolaskom na vlast i pobedom DSHV-a na izborima Bunjevci izbrisani s lica zemlje, Bunjevci su ozbiljnije organizovani. Ako se tome doda činjenica da je njihov broj približno jednak broju Hrvata (Subotica) i da su institucionalno organizovani, s jedne strane, a s druge da među aktualnim dužnosnicima (DSHV i HNV) nije adekvatan broj autohtonih vojvođanskih Hrvata, posebno na čelnim mestima.

Jedini način da se ovo pitanje reši je posle otvorene, sveopšte i demokratske rasprave – raspisivanje referenduma. Pitanje Bunjevaca i Hrvata može se rešiti samo na demokratski način, a nikako primenom sile koju sada demonstriraju čelnici hrvatske zajednice.

HDF Preporuke iz Lemeša upozorava još jednom javnost na činjenicu da se dvoličnost jedne politike pre ili kasnije pokaže. Ovaj put su se razotkrili pripadnici stranke DSHV-a koji su prvo glasali za usvajanje Statuta Vojvodine u kome su Bunjevci već navedeni kao posebna nacionalna zajednica, a da se nisu niti jednom diskusijom (ili otvorenim pismom) obratili javnosti.

O Statutu se glasalo i u pokrajinskom i u republičkom parlamentu. Prema odlukama najviših tela stranke DSHV je do nedavno bio politička stranka koja je okupljala i štitila interese Hrvata (Bunjevaca i Šokaca), ali su onda pod nepoznatim okolnostima i procedurom Bunjevci „nestali“ iz Statuta DSHV-a. Pristajući na ovakvu formulaciju, DSHV je, po drugi odnosno treći put priznao Bunjevce kao zasebnu nacionalnu zajednicu što izaziva dodatno podozrenje prema stavovima u Otvorenom pismu, navodi se na kraju pisma.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

74 + = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: