Saopštenje Palić-Ludaša za 1. maj

Organizator ovogodišnje proslave prvomajskih praznika na Paliću je novoformirano Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić”. Kako navodi direktorJP „Palić-Ludaš”-a Srđan Zekić, preduzeće je angažovano na poslovima održavanje higijene i zelenila, kako u pripremnoj fazi tako i na dane svečanosti, a posebno angažovanje će imati nakon završetka manifestacije kada je potrebno sve dovesti u prvobitino stanje.
Osim aktivnosti na održavanju higijene i zelenila na Paliću, čuvarska i stručna služba upravljača će tokom praznika imati pojačane aktivnosti na području začtićenih prirodnih dobara, Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero”, Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ i Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara“.
Već više godina unazad mi promovišemo zaštitu prirode u regionu, pa nam je i broj posetilaca na zaštićenim prirodnim dobrima za prvomajske praznike iz godine u godinu sve veći. Naši čuvari i saradnici, pojačani velikim brojem volontera, će i ove godine obilaziti sva zaštićena prirodna dobra, kako bi se izbegli požari i druge neželjene pojave, koje su se do sada, nažalost, dešavale. Zbog vetra, koji je najavljen za prvomajske praznike povećana je opasnost od požara, pa je zato potrebna posebna pažnja pri loženju i gašenju vatre. U cilju očuvanja naših prirodnih vrednosti molimo posetioce da poštuju postavljene informativne table i sarađuju sa čuvarskom službom.

Posebna upozorenja važe za posetioce na sledećim zaštićenim prirodnim dobrima:
1. Na obali SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE „LUDAŠKO JEZERO“ dozvoljeno je podizati šatore samo na prostorima određenim za turističke namene. Zadržavanje je dozvoljeno na odstojanju 10 metara od obale jezera, i to samo na onim delovima gde je približavanje vodi dozvoljeno režimom zaštite. Na karti su obeleženi lokaliteti za izletnike: u Hajdukovu (1a), kod Sunjog-čarde (1b), na delovima obale kod Kireša (1c), na Rokinom salašu (1d), kod Škole (1e) i Budžaka (1f).

Slika

2. SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE „SELEVENJSKE PUSTARE” može samo u ograničenom broju da prima posetioce, jer upravo sada cvetaju prirodne retkosti, a i gnježđenje ptica je u punom jeku. Posetioci mogu duž označenih staza prošetati prostorom (2a), informacije i pomoć mogu dobiti od, za ovu priliku, pojačane čuvarske službe. Na prostoru Selevenjske šume važi zabrana paljenja vatre, prema kojoj se samo u dvorištu šumarske kuće (2b) sme paliti vatra.

Slika

3. PREDEO IZUZETNIH ODLIKA „SUBOTIČKA PEŠČARA” je prirodno dobro u zaleđu Subotice. Tradicionalna izletnička mesta na Majdanu kod Kelebije (3a) i u zoni Tresetišta (3b) otvorena su za određen broj izletnika uz poštovanje zabrane loženja otvorene vatre i poštovanje uputstava čuvara na terenu.

Slika

Javno preduzeće „Palić – Ludaš“ je upravljač na zaštićenim prirodnim dobrima na području Grada Subotice i delom opštine Kanjiža. Pored Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero“, preduzeće upravlja i Specijalnim rezervatom prirode „Selevenjske pustare“, Predelom izuzetnih odlika „Subotička peščara“ i Parkom prirode „Palić“. To je površina od preko 7600 hektara sa trostepenom zaštitom. Kao upravljač, obavlja funkciju čuvanja i promocije zaštićenih prirodnih dobara. Takođe, preduzeće je dužno i da sprovodi propisane režime zaštite, omogući neometano odvijanje prirodnih procesa i održivog korišćenja zaštićenog prirodnog dobra, prati kretanje i aktivnosti posetilaca.KOMENTARI

 1. coyote kaže:

  Licno pozivam sve sugrađane da ispostuju ovaj tekst i molbu nadleznih, ali takodje imam i molbu za organizatore na Palicu da angazuju sluzbu koja ce redovno prazbiti kante, i skupljati smece, jer se Palic za svega pola dana pretvori u buvljak (izgledom).

  Hvala.

 2. Zoka kaže:
  coyote napisao:Licno pozivam sve sugrađane da ispostuju ovaj tekst i molbu nadleznih, ali takodje imam i molbu za organizatore na Palicu da angazuju sluzbu koja ce redovno prazbiti kante, i skupljati smece, jer se Palic za svega pola dana pretvori u buvljak (izgledom).

  Hvala.

  :yes:

OSTAVITE KOMENTAR

+ 88 = 89

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: