Saopštenje Saveta Festivala evropskog filma Palić

Povodom odluke sa 6. sednice Skupštine Grada Subotice o razrešenju filmskog reditelja Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta Festivala evropskog filma Palić na predlog Gradskog veća, izražavamo zabrinutost zbog nedostatka bilo kakvog obrazloženja ili kvalitativne ocene rada gospodina Šifliša koje bi opravdalo ovakav postupak. Kao članovi Saveta osećamo dužnost da dosadašnji rad Zoltana Šifliša ocenimo najvišim ocenama pre svega zbog njegovog nesebičnog zalaganja u promovisanju mađarske kinematografije, kao i višegodišnjih bliskih kontakata sa najvišim filmskim institucijama te zemlje na čelu sa Magyar Filmunio što je rezultiralo činjenicom da je program “Novi mađarski film” jedan od najposećenijih i najaktuelnijih programa festivala na Paliću.

Pored toga, gospodin Šifliš je prisustvujući svakoj(!) sednici Saveta u velikoj meri doprineo razvojnim smernicama ove manifestacije putem stručnih ocena i predloga zahvaljujući kojim je Festival evropskog filma Palić i došao na mesto najrespektabilnijih filmskih manifestacija u Srbiji što potvrđuje i ocena evropske stručne javnosti i podrška Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Takođe izražavamo zabrinutost zbog odluke o postavljanju Gabrijele Vadleve (Vadlövő Gabriella) na mesto člana Saveta bez priložene biografijei bez konsultacija sa stručnim Savetom palićkog festivala, direktorom festivala, niti Otvorenim univerzitetom Subotica kao izvršnim producentom koji već godinama kao tim uz veliki napor uspevaju da postave ovu manifestaciju u sami vrh evropske kinematografije uprkos konstantnom smanjenju budžetskih sredstava.

Da podsetimo, Savet je vrhovno savetodavno telo Festivala evropskog filma Palić i kao takvo sastavljeno je isključivo od stručnih lica, u ovom slučaju filmskih profesionalaca. Takođe, napominjemo da članovi Saveta ne primaju nikakvu nadoknadu za svoj rad, već svojim iskustvom, zalaganjem i znanjem doprinose razvojnim smernicama ove manifestacije od Nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Mandat Saveta u ovom sastavu traje do februara 2018. godine.

Smatramo da ovakva praksa ni u kom pogledu ne doprinosi razvoju kulture Grada Subotice, pokrajine Vojvodine, niti Republike Srbije. Grad Suboticu vidimo kao svog saveznika i aktivnog učesnika u  razvoju Festivala evropskog filma Palić u cilju što kvalitetnije međunarodne promocije samog grada, kao i kulture Srbije i Evrope uopšte.

 

Članovi Saveta Festivala evropskog filma Palić:

Mira Banjac – glumica, predsednica Saveta

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić

Szabolcs Tolnai, filmski reditelj

Branislav Lečić, glumac

Gordan Mihić, scenarista

Petar Mitrić, selektor FEF Palić

65 godina letnje pozornice filmski festival palic 2015 (18)KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Ne mogu, a da ne ostavim komentar na ovaj dogadjaj, POSEBNO u svetlu jednog mog drugog komentara, na sasvim drugu temu pre mekoliko dana.
  Ako sam dobro razumeo, a biće da jesam, kao i većina, gospodin Šivliš NIJE podneo ostavku, NIJE zatražio da bude zamenjen (pre isteka mandata 2018.), on je SMENJEN!!!
  OK, za nečije smenjivanje, u bilo kojoj oblasti delovanja, mora postojati RAZLOG, rekao bih – neophodan je uzrok za takav potez i neposredan povod.
  Koliko vidim, iz odluke Gradskog veća se to ne vidi. Šta je konkretno uradio taj čovek i izazvao takvu reakciju?
  Takodje, koliko vidim, ostali članovi Saveta su stali UZ svog smenjenog člana, pre svega ističući njegovu KOMPETENTNOST i nesumnjiv doprinos. Zanima me KO SU članovi Gradskog veća, odnosno ŠTA ih kvalifikuje da ocenjuju, smenjuju, postavljaju članove Saveta jedne kulturne manifestacije, angažovanje koje se NE PLAĆA (dakle ne ide iz kase gradskog budžeta)? Koliko su KOMPETENTNI za to? Da li to znači da je kompletno Gradsko veće + gradonačelnik + gradska skupština STRUČNIJA od jednog npr Radoslava Zelenovića??? Mihića? Tolnaia? Lečića (nije li on bio ministar kulture?)? Od jedne Mire Banjac??? Pa i od gospodina Šifliša???
  DA LI JE možda odgovor na ova pitanja POLITIKA???
  ČIJA?? SNS-a? Beogradske centrale ili lokalnim dahijama?
  Ima li ovo veze za užestručnim angažovanjem gospodina Šifliša? Dapodsetim – Novi madjarski film. SJAJAN PROGRAM u okviru festivala…
  Pa O ČEMU sam pisao neki dan? Pisao sam O GENOCIDU mišljenja, o jednoumlju, diktaturi, fašizaciji i još o nečemu. O NESTRUČNOSTI, nekompetenciji alavih lokalnih, poslušnih dahija “velikog Murata” u Bgd-u…
  (Kad sam već kod Turaka, njihov harač nije prelazio 10%, tzv “deseterac”, a sada država OTIMA svakome POLOVINU novostvorene vrednosti).
  I da zaključim:
  NAJSTRAŠNIJE od svega je što NIKO ne reaguje ili to čini nemušto…
  Alo! Urušavaju se poslednji bastioni kulture, kao što je već urušeno obrazovanje, zdravstvo, vojska, policija… Ljudi, to su STUBOVI države.
  I šta ostaje? Ili bolje, ko? Š A B A N I!!!!

 2. Šio mi ga Đura kaže:

  E, ne mogu ni ja da ne odgovorim Šabanu…
  Ako pogledate sastav videćete da je ŽUT ko g… bez obzira što ima jedan ZELENović. Svi su oni došli na to mesto tako što su svojevremeno “žuti mravi” OČISTILI prethodne PARTIJSKI NEPODOBNE članove komisije…
  Bumerang je bačen, pa se vratio. Da se ja pitam leteli bi mi i bivši ministar i baba Banjac i svi ostali. Pa zar su oni JEDINI i NAJBOLJI, a uz to i NEZAMENJIVI u svojoj branši?!? E, pa nisu…

  Citiram: “…Savet je vrhovno savetodavno telo Festivala evropskog filma Palić…”
  Pa dodajem: Skupština je VRHOVNO telo koje ODLUČUJE gde će, kome će, za šta će i kada će DATI NOVCE.
  Ko drži buđelar, taj je gazda. A svima koji nisu zadovoljni neka slobodno podnesu ostavke u znak protesta. Videćete kako će se brzo i lako popuniti njihova mesta sa ne manje zvučnim imenima. Ćao….

  ‘Ajd sad, sendvičari, naval’te na minuse

 3. Posmatrač kaže:

  Ko je bio na otvaranju ovogodišnjeg programa “Novog Mađarskog filma”, mogao je da čuje kako ovaj gospodin kritikuje ni manje ni više, nego Vočića lično, što su im višestruko smanjili finansiranje, na uštrb nekih drugih novih manifestacija (svi znamo kojih).

  To je ono što je mogla publika da vidi, a ko zna šta je tu još bilo. Prema tome uopšte ne treba da čudi zašto je smenjen.

  Naravno nema cenzure, progona neistomišljenika i sličnih gluposti u našoj državi…

 4. Mica kaže:

  @Šio mi ga Đura

  verovatno ce na njihvov mesto neka spremacica svalerka da zasedne kao zvucno ime. Kao sto su zaseli i po UO raznih institucija. SNS ne podrzavaju zvucna imena i Picoustom je to naveci problem, kao i Labanu koji je dovukao beogradjane da rade u Subotici jer ovde nema nikoga vrednog.

  Koja ce budala svoje ime da stavi pored Labana, Vucica, Vulina, Sline i ostalih buzdovana. Zaboravi…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 9