Saopštenje SBB-a i Mirka Bajića

Na današnji dan pre 74 godine, od strane tadašnje vlasti – Glavnog Narodno Oslobodilačkog Odbora za Vojvodinu (GNOOV), donet je dekret – Naredba, kojom se svi Bunjevci bez obzira na lično izjašnjenje imaju smatrati Hrvatima.

Ova Naredba je nasilno sprovedena i primenjivana u bivšoj državi Jugoslaviji.

Danas, u Republici Srbiji,  Bunjevci imaju pravo na sopstveni identitet, ali se Naredba u svakodnevnom životu i danas neformalno primenjuje, a da to u praksi niko zvanično ne osporava.

Takvih primera je mnogo, a i pored zahteva upućenog Skupštini APV da se taj akt proglasi aktom asimilacije i zvanično konstatuje njegova ništavnost, to do danas nije učinjeno.

Zahtevamo da se dekret– Naredba Glavnog Narodno Oslobodilačkog Odbora za Vojvodinu, da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, razmotri na Skupštini APV, oceni kao akt nasilne asimilacije i konstatuje njegova ništavnost, kako danas, i u buduće, niko Bunjevcima ne bi mogao osporavati identitet, bez posledica.

 

Subotica, 14. 05. 2019.

Predsednik SBB

Mirko Bajić

Faksimil Naredbe iz 1945. godineKOMENTARI

 1. laki kaže:

  Otkad se kablovski distributer zanima za status Bunjevaca?

 2. Croat kaže:

  Blablabla blabla truc

 3. Uvik Bunjevac,nikad rvat kaže:

  Ovo je sve istina. Niko ne moze da pobije.Ne dajmo se Bunjevci.Mi uvik mozemo biti ponosni na nasu istoriju ,za razliku od nekih.

 4. Nikola kaže:

  Bajica u penziju!

 5. croat kaže:

  Uvik Bunjevac,nikad rvat, OK, vrati putovnicu !

 6. istina... kaže:

  Brka je komunista bio i ostao, njegovi su Naredbu doneli i još je sprovode. Kome se onda on obraća? I šta je on? Demagog? Kao i svi njegovi? Koji lepo živi od praznih priča? Od priča koje nikada ne budu sprovedene u delo?

  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/file/mirko.jpg

 7. bac Vranje kaže:

  Ovo mi lici na ona svojevremena Kasina saopstenja kad god mu je pretilo hapsenje zbog malverzacija on se vatao ugrozenosti Madjara.
  Ja bi voleo pitati te pametne ala Bajic ,Ostojic i slicne majstori kako ste se izjasnjavali na popisima 2002 i 2011 i da li su vas upisali kao Bunjevac ili kao Hrvat??
  Samo toliko pa da se vidi koliko besposleni “Bajic i & co” jarice krsti…

 8. zozon kaže:

  @laki
  Zar ti stvarno misliš da si duhovit?

 9. laki kaže:

  @zozon

  Ja ZNAM da sam duhovit!

 10. Samo istina kaže:

  Ne bi mi ttibalo sranje od ne znam sta je putovnica,da leba nemam na astalu.Moji su bili i bice Bunjevci,ne tribate nam vi netribasi sa stoljnjakom.

 11. Bunjevac kaže:

  Vi’te što su lipe…..

 12. Bunjevac kaže:

  Iznenađujuće je da ima koji su lupili minus na izgled putovnica.Ti očigledno nemaju smisla za estetiku.Jel,ono što je lipo mož’ bit’ samo lipo i nikako drugačije.

 13. JaPaja kaže:

  Nema mi onog Magdenburca i Jasenovcanina velikog …. da svojim komentarom pokazuje koliki je veliki ultranacionalista pa da nam saopsti da su pored dokumenata iz 1631 o Magdenburgu , pa zatim Jasenovcu plagijati radjeni u Fotosopu.

 14. Istina... kaže:

  @Bunjevac

  Jak si ti Bunjevac kada ne znaš bunjevački. Problem sveta je što su najgrlatiji i najsilniji poluobrazovani, lažljivi, prevarni i kradljivi. Ja, eto, nisam naseo na tvoje prazne priče jednog nikogovića agitpropa. Ti si u rangu onog Štrumpfviča što mu je idol Sudija Dred. Život vam prođe u baljezganju. Imaćete čime da se dičite pred unucima.

 15. mali cas istorije kaže:

  @Ja Paja
  ja jos cekam tvoje lazi da dokumetujes!!!

 16. Pet miliona od jednog kaže:

  Lepi pasoši, baš lepi, šahovnica u obliku slova U! Prepoznatljivo.

 17. Pet miliona od jednog kaže:

  Šta, ne prepoznajete ustaško slovo “U” sa izvijenim krajevima prema napolje? Guglajte “Jasenovac” pa vidite na fotografijama da li je identično.

OSTAVITE KOMENTAR