Saradnja Australije i Srbije po pitanju upravljanja vodama

Ambasadorka Australije Helen Stadert sa delegacijom posetila je Suboticu i sa gradonačelnikom , Sašom Vučinićem i delegacijom Vlade Srbije, koju je predvodio ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić razgovarala o novim investicijama u životnoj sredini. Tema se odnosila na upravljanje otpadnim vodama i ambasadorka je iznela dobra rešenja koja su primenjena u Australiji.
Ministar, Oliver Dulić je istako da bi uskoro trebalo da se usvoji Uredba o graničnim vrednostima zagađujućih materija u otpadnim vodama kojom su precizirane dozvoljene količine određenih materija koje smeju da se ispuste u prirodu, kao rokovi do kojih industrija, ali i komunalna preduzeća moraju da prilagode rad novim standardima i da nabave potrebnu tehnologiju.
– Voda je jedan od najvažnijih resursa, ima je sve manje, a zagađujemo je sve više. Svi gradovi će ubuduće biti u obavezi da urade deo posla koji se tiče jasne vizije i strategije i pitanje rešavanja problema voda ćemo postaviti kao jedan od ključnih problema. U Srbiji samo 35 odsto domaćinstava priključeno na kanalizacionu mrežu, ali da je cilj da do 2019. godine ta cifra bude oko 65 odsto, za šta će biti neophodno uložiti oko 890 miliona eura. Ova godina je u znaku akcije Očistimo Srbiju, biće posvećena pitanju otpadnih voda. Fokusiraćemo se na taj problem i na tom planu je neophodna multisektorska saradnja i dobra organizacija.Neophodno najpre definisati ciljeve i kratkoročno rešiti problem, kao i da se utvrdi u kakvom su stanju postrojenja za prečišćavanje voda i naveo da je Zakonom o komunalnim delatnostima predviđena mogućnost da se uspostavi javno-privatno partnerstvo i istakao tu mogućnost za veoma značajnu – rekao je Oliver Dulić.
Delegacija Australije prisustvovala je stručnom seminaru pod nazivom "Otpad je kao bumerang" koji je održan u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici. Seminaru su prisustvoli učenici Srednje hemijske šklole “Lazar Nešić”, kao i direktori javnih i komunalnih preduzeća.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

67 + = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: