Saradnjom gradova ka Evropi

Treba da živimo jedni sa drugima, a ne jedni protiv drugih, rekao je profesor i politikolog, Boško Kovačević na okruglom stolu koji je održan u Osijeku.

Slika

On dalje objašnjva, da u ovom vremenu mi živimo jedni protiv drugih, što znači da bi trebalo da živimo jedni pored drugih (multikulturalnost) i onda jedni sa drugima, što je i definicija Interkulturalnosti. Naziv projekta je “Saradnjom gradova ka Evropi”, a učestvovali su predstavnici gradskih uprava Subotice, Osijeka i Mostara, nacionalnih zajednica I civilnog sektora. Projekat Regionalnog partnerstva za interkulturalnu saradnju tri grada ima za cilj da doprinese razumevanju regionalnih različitosti u ovom delu Evrope.
– Posebna pažnja se poklanja moogućnosti razvijanja saradnje multietničkih lokalnih zajednica na području dobre lokalne samouprave, lokalnog razvoja, promovisanja uloge lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija I na području interkulturalnog dijaloga.Projekat se održava uz podršku Evropske komisije. A nosilac je grad Subotica.Učestvuju Agencije lokalne demokratije u Subotici, Osijeku I Mostaru, Asocijacija Agencija lokalne demokratije Strazburga, kao i Medijski centar iz Velike Britanije – rečeno je na okruglom stolu koji je održan u Osijeku, 2.decembra, kada se proslavlja i Dan grada.
Pitanje na koje su učesnici pokušali da daju odgovor je : postoji li interkulturalnost u Subotici, Osijeku i Mostaru, tačnije da li je uspostavljena saradnja nacionalnih grupa u obeležavanju manifestacija, te svakodnevnom radu i životu.

– Civilni sektor ima značajnu ulogu u promovisanju evropskih vrednosti, informisanjem građana i političara.Ideja je usmerena na osnaživanje uloge lokalnog civilnog društva u nastojanjima uključivanja lokalne samouprave za dalji proces Evropskih integracija Srbije i zemalja uključenih u integracione procese. To se odnosi na : efektivnu implementaciju manjiskih prava, učešće građana na lokalu i promocija značaja informisanosti i uključenosti u donošenje strategija i zakona- kaže Olga Perušić iz LDA Subotica.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 3 = 8

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: