Šaša primio predsednik Srbije

Novinar iz Subotice Laslo Šaš, koji je osuđen zbog uvrede lidera mađarskog desničarskog pokreta “64 županije” Lasla Torackaija, a potom pomilovan odlukom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, izjavio je danas da je pravda zadovoljena, ali da je razočaran činjenicom da nije imao ničiju pravnu pomoć, pa čak ni od Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

 

Šaš je, posle susreta sa Nikolićem, rekao da mu je predsednik pružio uveravanja da u Srbiji ljudi više neće biti osuđivani zbog javno izrečnog mišljenja, i da ga je to ohabrilo da i ubuduće govori ono što misli.

 

“Ispričali smo se kao da se znamo 100 godina, lepo je bilo. Drago mi je što me je primio. Ispričao sam kako je teklo suđenje i kakve sam dokaze ponudio. Ja sam mislio da će ti dokaze da srede Torockaija, ali su mene proglasili krivim. To je za mene bilo nepojmljivo, ne znam kako tako nešto može da se desi u Srbiji”, rekao je Šaš.

 

On je po tužbi Torackaija, osuđen zbog teksta koji je 24. aprila 2007. godine objavio u rubrici pisma čitalaca lista “Mađar so” na plaćanje odštete od 150.000 dinara, ali je, pošto nije imao novac, upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

 

Objasnivši da je posle smrti svog advokata, koji ga je zastupao besplatno, morao da se brani sam, budući da živi od skromnih honorara i ženine penzije, i da je zbog toga što nije poznavao pravne procedure, osuđen samo nedelju dana pre zastarevanja predmeta.

 

Novinar Šaš (69) robijao je 15 dana u Okružnom zatvoru u Subotici, a ispred zatvora su ga 3. avgusta dočekale brojne kolege, koje su nakon presude uspele da anmiraju novinarska udruženja i medije i o njegovom slučaju izveste širu javnost.

 

 KOMENTARI

  1. Perko91 kaže:

    Lep gest što je primljen kod Predsednika Srbije i radujem se što je gospodin Šaš konačno slobodan. Živ bio i želim mu dobro zdravlje!

  2. Jaime kaže:

    Mene sinoc u Balkanskoj ulici izbaci iz takta navaljivanje na Tasovca da prica o svom uspehu. Covek nece, kaze nije primereno kad je kriza sa svih strana, a Dedicka ce otprilike ovako: sto si skroman, pa kad mogu neki glupi uspesi da pune naslovne strane, sto ne bi i ti, Tasovac opet nece. Objasnjava joj nepojmljivo. Kad ona ce: daj mi ekskluzivu (!!!) kao sta sad s tim ima taj neki covek koji je procerdao 20 godina zivota u nekoj fabrici i nije primao platu pa sad sebi sece prste, pricaj bre. Tasovac osta pri svome. Ja se nesto mislim, i taj covek (sto je seko prste) placa pretplatu. E jbg zamalo sam prepricala celu emisiju. Za sve pare.

OSTAVITE KOMENTAR