Satelitima protiv divlje gradnje

Svaki pokušaj nelegalne gradnje posle usvajanja novog zakona biće sprečen izradom satelitskih snimaka, koji će biti napravljeni na dan stupanja zakona na snagu.Kako su poručili iz Ministarstva građevine, inspekcija će odmah po usvajanju zakona izaći na teren, a posle popisa, uručivaće se rešenja o rušenju.Takođe, u odnosu na prvobitni nacrt, napravljene su dve izmene pa je taksa za stambeni objekat do 100 kvadrata povećana s 3.000 dinara na 5.000, a za objekat od 200 kvadrata s 10.000 dinara na 15.000.

satelit

– Reč je o oko 1,5 milion objekata, a očekujemo da će oko 95 odsto njih moći da se legalizuje, dok će ostali biti srušeni – kaže ministarka građevine Zorana Mihajlović. – Vlasnici koji su u prethodnom periodu već podneli zahtev za legalizaciju, a kojih ima oko 750.000, platiće samo taksu, nakon čega ih država upisuje u katastar i oni postaju vlasnici svoje nekretnine. Procedura nije kompiikovana ni za one koji dosad nisu podneli nijedan zahtev. Oni će morati uz taksu da izvade samo jedan dokument – Izveštaj o zatečenom stanju, koji će raditi licencirani inženjeri i geodeti.

Odmah po usvajanju zakona, inspekcija će izaći na teren i krenuti da popisuje nelegalne objekte pa će svi koji su gradili bespravno dobiti rešenja o rušenju.Svaki pokušaj nelegalne gradnje posle usvajanja zakona biće sprečen izradom satelitskih snimaka, koji će biti napravljeni na dan stupanja zakona na snagu. Posle tog dana, svaki nelegalni kvadrat koji nije na tom snimku neće moći da bude legalizovan i biće srušen.

– Objekti za koje vlasnici ne pokrenu proces ozakonjenja i ne plate taksu biće takođe srušeni, kao i objekti za koje je zahtev za legalizaciju ranije odbijen, ali i oni koji su građeni u parkovima prirode i na klizištima – poručila je Zorana Mihajlović.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Prostim recima, sad opet svi moramo neke takse da placamo?

 2. svetac kaže:

  samo “ licencirani inženjeri i geodeti“ i jos po koju taksicu!

 3. gonzo kaže:

  Buhahahahaha…bas ce to zaustaviti divlje graditelje koja svaka vlas casti

 4. Rastafarijanac kaže:

  Prvoslav Davinić po drugi put među Srbima …

 5. Djuka kaže:

  Haha, dobra fora.

 6. Pravdoljub .. kaže:

  Plavušo crna ti duša.

 7. punisher kaže:

  hahahaha, vi i satelit!! ni ne znate kako funcionise. Jednom ste iznajmili jedan satelit, ni to niste koristili em ste i penale placali tj narod je placao. Afera satelit! zvuci poznato??

OSTAVITE KOMENTAR