Savremena umetnost u Dvorišnoj galeriji u Subotici

Savremena umetnost domaćih i inostranih autora već više od pola godine dostupna je Subotičanima i posetiocima tog grada u novoformiranoj Dvorišnoj galeriji. Autori se smenjuju jednom mesečno. Otvaranja izložbi upotpunjena su i pratećim muzičkim i drugim programima, a s lepšim vremenom biće i više sadržaja.

Matej Stupica, Vedran Štimac, Grafička radionica „Druker“, Tanja Uverić, Melinda Šefčić, Miroslav Lazendić i poslednji u nizu Laslo Antal. Radovi savremenih umetnika smenjuju se na zidu nekadašnjeg bioskopa Radnički, u jednom od pasaža glavne ulice u Subotici. Svi ovi umetnici su do sada izlagali u ovoj, prvoj javnoj galeriji u gradu.

„To se desilo kada je krenuo Kovid i shvatili smo da će naše delovanje prvenstveno biti u javnom otvorenom prostoru, a ne u jednom zatvorenom iz prostog razloga što nismo imali mogućnosti da se okupljamo i time nam je ulica nekako prvo mesto izražavanja i prikazivanja našeg rada“ – kaže koordinatorka galerije Jelena Grujičić.

Dvorišna galerija deo je Centra za savremenu kulturu i umetnost. Funkcioniše oko pola godine i u nju su dobrodošli svi, kad su u prolazu.

„Što se tiče Subotičana, jedino treba da budu zainteresovani da skrenu sa glavne ulice, Korzoa, u haustor i da pogledaju šta se dešava, šta smo izložili, često imamo i neke propratne programe. Što se tiče savremenog stvaralaštva, postoji u Subotici u velikom bogatstvu i broju, jedino publika bi možda trebalo da se zainteresuje, da je nađe na nekim mestima na kojima nisu navikli“- dodaje ona.

Galerija je uspostavljena kroz projektno finansiranje međunarodnih i domaćih donatora. S obzirom da funkcioniše na otvorenom, s porastom temperature porašće i ponuda i broj aktivnosti ove jedinstvene galerije.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 23 = 27

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: