Sećanje na Lasla Sekereša

U znak sećanja na istaknutog arheologa Lasla Sekereša, u organizaciji fondacije koja nosi njegovo ime i Gradskog muzeja u Subotici otvorena je likovna i izložba fotografija.

 

Na otvaranju su prikazani i delovi dokumentarnog filma autora Zoltana Šifliša posvećenom Sekerešu, jednom od najznačajnijih intelektualaca iz redova vojvođanskih Mađara, koji je preminuo pre pet godina.

 

Gost na otvaranju izložbe bio je i dr Čanad Balint, direktor Arheološkog instituta Mađarske akademije nauka, koji je bio saradnik Lasla Sekereša, čija je ljudskost i nauka, kako je naveo, za sve ostaje nezaboravna.

 

Sedamdesetih godina prošlog veka u Severnoj Bačkoj su jedna za drugim otkrivana značajna arheološka nalazišta, a organizaciono i stručno rukovođenje radom na tim nalazima vezano je uglavnom za lasla Sekereša, koji je ujedno i jedan od najplodnijih autora stručne literature u ovoj oblasti u Vojvodini.

 

Mađar soKOMENTARI

 1. Stvarno me zanima! kaže:

  Bez ljutnje,svaka cast za text ali ja bih pitao onako (bez ironije) ima li i jedan Srbin iz Subotice vredan secanja i paznje?,uz svako duzno postovanje prema Sekeresu i ostalima!!! Hvala!!!

 2. igor kaže:

  ako te stvarno zanima evo ti jedan-Paču Jovan,ministar finansija u vladi Nikole Pašića.ako te zanima još,pitaj….

 3. Ljubljana-Fuzine kaže:

  Ja se ne mogu setiti da su ovoliko vremena i paznje poklonili Pacu Jovanu…

 4. Ljubomir kaže:

  Upravo je u susednoj prostoriji u muzeju postavljena izložba o Vuku Karadžiću. Ne znam zašto dopuštate sebi tako neutemeljene komentare. Samo širite nepotrebne tenzije.

 5. Ironija kaže:

  Da li je Vuk Karadzic iz Subotice?

  Vrsite zamenu teza.

 6. Stvarno me zanima! kaže:

  igor:

  ako te stvarno zanima evo ti jedan-Paču Jovan,ministar finansija u vladi Nikole Pašića.ako te zanima još,pitaj….

  Hvala na odgovoru,daj jos kojeg!!!

 7. igor kaže:

  kosta petrović,jovan mikić,cvetko manojlović a u subotici je živeo i duško radović,radomir konstantinović…….je** ga,ja sam bunjevac ali i suboticaner pa me sve ovo zanima!
   

 8. Stvarno me zanima! kaže:

  igor:

  kosta petrović,jovan mikić,cvetko manojlović a u subotici je živeo i duško radović,radomir konstantinović…….je** ga,ja sam bunjevac ali i suboticaner pa me sve ovo zanima!

   

   

  Hvala i svaka cast,Bog ti poziveo obicaje!!! Pozdrav

 9. Stradija kaže:

  Dobro ste pomenuli Radovica, pa toliko smo “paznje poklanjali” tom detalju da veliki broj nasih sugradjana ne zna ili ne zeli da zna taj podatak, a grad se nije udostojio na bilo koji nacin da “obelezi” da je Subotica iznedrila takvog coveka…

 10. igor kaže:

  Pa znate kako,retko kad su ljudi svesni s kim su proveli vek kao komšije i savremenici a,bez lažne skromnosti,ja “vile tražim oko moje košare”!Lokal patriotizam je bitna stvar i saznanja treba deliti sa svakim ko je zainteresovan.Suživot i “saveznički” brakovi nas navode da svoja interesovanja ne svedemo na jednu veru ili naciju nego na sve ljude oko nas i one koji su nas ičim zadužili….

OSTAVITE KOMENTAR