Sedam najugoženijih zdanja Evrope

Subotička sinagoga uvrštena je među sedam najugroženijih znamenitosti u Evropi, saopštila je juče vodeća evropska organizacija za očuvanje nasleđa "Europa nostra".

 

Kako je objavljeno na godišnjem kongresu te organizacije u Beču, među sedam najugroženih zdanja su još: Burla teatar u Antverpenu (Belgija), četvrti Dolčo i Apozari u Kastoriji (Grčka), citadela u Alesandriji (Italija), zvona nacionalne palate Mafra (Portugal), drvene crkve na jugu Transilvanije i severu Oltenije (Rumunija), kao i zgrade u nizu u Černjakovsku u Rusiji.

 

sinagoga subotica

 

Ova zdanja, kako je rečeno na kongresu "Europa nostra" i Instituta evropske investicione banke (EIB-I), su ozbiljno ugrožena, neka zbog nedostatka resursa ili ekspertize, a druga zbog nemara ili neadekvatnog planiranja.

 

Zbog toga je, kako je istaknuto, potrebno hitno delovanje. Takozvane spasilačke misije će, kako je najavljeno na bečkom skupu, biti organizovane tokom i nakon leta, a akcioni planovi biće predloženi do kraja ove godine.

 

"Ova lista je ključni instrument za podizanje svesti o ugroženom nasleđu u Evropi. Zajedno sa ovih sedam spomenika i lokaliteta, postoji bezbroj blaga u opasnosti širom kontinenta. Ova lista je, pre svega poziv na akciju. Javni i privatni akteri, na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou se pozivaju da udruže snage u cilju očuvanja spomenika i lokaliteta koji govore o zajedničkoj prošlosti i koji ne bi trebalo da budu izgubljeni za buduće generacije", istakao je izvršni predsednik "Evropa nostra" Deni de Kergorlej.

 

Specijalisti za očuvanje nasleđa "Evrope nostra" i finansijski eksperti iz EIB-I će posetiti svih sedam zdanja, posle leta. Multidisciplinarni timovi će dati doprinos za razvoj rešenja, u tesnoj saradnji sa nacionalnim i lokalnim telima.

 

"Eksperti, posebno iz EIB-I će napraviti analizu i dati savete, kao i pomoći u izradi akcionog plana za svaki od sedam zdanja. Naši zaključci će biti predstavljeni krajem godine", rekao je Gi Kloz, dekan EIB-I.

 

Sedam najugroženijih zdanja za ovu godinu odabrano je od strane odbora "Evropa nostra" iz konkurencije 11 zdanja koja su ušla u užu konkurenciju, a koja su predložili međunarodni savetnički paneli, istoričari, arheolozi, arhitekte, konzervatori i finansijske institucije.

 

TANJUGKOMENTARI

  1. Szkultety kaže:

    Zadivili su me ovi iz evropske koza-nostre! Pa neka nebriga, nestručnost, nedostatak stručnih i inih resursa… Vidi, vidi… izgleda da nemaju gde potrošiti naše silne pare 'pobegle' u inostranstvo pa će neki sitniš silom utući i u subotičku sinagogu! Baš da se ne kaže…

    A kada se o toj nebrizi subotičke opštine i Kasze samoga govorilo, onda su stradali samo pojedinci! Ipak, za one neuke da rezimiramo: subotička židovska opština dala sinagogu – čitaj: spomenik kulture – na brigu Opštini Subotica i to ugovorom, a iz opštine umesto da je poprave i propisno zakonski zaštite, pustili krdo bizona preko nje. Tu mislim na Ristića, Šerbedžiju zvanog Šerba (Bunjevci će znati šta je to), pa sve znane i neznane male i velike zanatlije da na sinagodi uvežbavaju restauraciju sa jednim jedinim zadatkom – da potroše što više para! Gledao to naš Kasza, brojao filere iz inostranstva po principu jedan za sinagogu – jedan filer za poslušnog zanatliju – tri za njega, pa ni od restauracije ni od novaca – nuku. Omastili su tu brke i poneki židovi i njima bliske druge nacije, pa su i sami mirno gledali sav taj jad i bedu – dvadesetogodišnje višestranačko propadanje sinagoge uz toliko brdo love. Ali ne lezi vraže! Vraća se židovima imovina, pa bi tako trebala i sinagoga. Što je pošteno – pošteno je! Ako je privatna imovina vraćena, zašto ne i crkvena kao i kod drugih verskih konfesija! Međutim, tu je valjda zato evropska koza-nostra da ih i ovaj put zaštiti od prevelikog troška.

    Inače, valjda i sinagogu prije vraćanja židovskoj opštini treba pristojno obnoviti! Proces obnove neprimetno je prošla Korhecova kuća, u toku je obnova Vermešove palićke vile, a isti bingo neće štetiti ni sinagogi.

    Gde je u ovoj priči židovski moral i verska uverenja prosudite sami, a tako vole drugom o tome trljati nos…

OSTAVITE KOMENTAR