Selekcija otpada u Subotici

Mnogi ljudi se ne razumeju u određene ekološke pojmove pa se njima "gađaju" kako stignu, a među njima se nalaze i naši političari i direktori pojedinih preduzeća. Tako da reč rečiklaža znači, najjednostavnije, preraditi otpad i napraviti gotov proizvod. Tako da Subotica ima selektivni centar na gradskoj deponiji.

Selektivni centar na gradskoj deponiji, koje je formiralo Javno komunalno preduzeće “Čistoća i zelenilo”, reciklerima je do sada isporučio više od 180 tona papira i mešovite plastike.

– Godišnje na gradsku deponiju stigne oko 50.000 tona otpada. Mi prvo prikuljamo razdvojen otpad po kontejnerima u gradu, donosimo u selektivni centar, gde se obrađuje, balira, i dalje transportuje do kupaca-reciklera. Mi ovde razvrstavamo i baliramo papir, sva vrsta plastike i električni i elektronski otpad. Problemi se uglavnom javljaju kada se papir, pet ambalaža i ostaci hrane pomešaju. Papir otkupljuje firma "Lepenka",a plastiku subotički "Intercokrd" – kaže rukovodilac Selektivnog centra"- Zvonko Bačić.

Slika
Balirani papir

Selektivni centar radi od marta, ali od avgusta isporučuju kupcima sakupljeni rasvrstani otpad. Tako su u avgustu isporučili 18 tona papira i mešovite plastike, septembru 55, a u oktobru 80 tona.

Selektivni centar je počeo i sa otkupom papira i svih vrsta plastike od građana. Najmanja količina koja se otkupljuje je 200 kilograma. Ovih dana se očekuje isporuka i novih 120 kontejnera za odvajanje otpada.

Čistoća je počela da otkupljuje otpad od građana. Od 200 do 500 kilograma papira plaća se dva dinara po kilogramu, a preko 500 2,5 dinara, pet ambalaža od 200 do 500 kilograma se plaća 9, a preko 500 11 dinara po kilogramu.

Na primer, prema statističkim podacima godišnje se baci od 20 do 22 tone zlata u otpadu samo zato što se mobilni telefoni ne recikliragu, nego se bacaju. U elektroničkom otpadu se skriva pravo bogatstvo. Nemci više od 10 godina u svojim domaćinstvima odvajaju otpad.

Slika
Elektronski otpad

Na primer od starih novina se može dobiti beli papir, bio-gas se proizvodi iz komposta, a pravo blago se krije u elektronskom otpadu, piše Dojče vele.

Sandra IrševićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR