Seoska slava Đurđevdan

Seoska slava naselja Bajmok je Đurđevdan. Bajmočani su slavlje započeli sinoć Bogosluženjem u Pravoslavnom hramu posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju, molitvom, rezanjem slavskog kolača i kulturno umetničkim programom ispred crkve. Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima Đurđevdan je praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.
Sveti Georgije (275-303), živeo je u vreme cara Dioklecijana, velikog progonitelja pristalica, tada nepriznate, hrišćanske vere. Praznik svetog Georgija,obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i kao jedan od najčešćih slava pravoslavnih Srba. Glavni običaji su pletenje i venaca od bilja, umivanje sa biljem, kupanje na reci.
Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine. Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro – "da će biti plodna godina", a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša – "da će leto biti sušno". Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: