Seoski turizam u Tavankutu?

U projektu Bogatstvo različitosti koje je pokrenulo Udruženje za razvoj turizma u Podunavlju, a podržala Vlada Vojvodine, sa ciljem da se stvori jedinstveni turistički proizvod po kojem bi Pokrajina bila prepoznatljiva na domaćem i stranom turističkom tržištu, među četrnaest izabranih sela nalazi se i Tavankut.

.

Izabrana sela su dobila najviše ocene kao najspremnija za turističku promociju, a bodovani su između ostalog, opšti utisak koji selo ostavlja (seoski ambijent, čistoća sela), multikulturalnost zajednice, prirodne i kulturno istorijske turističke vrednosti, atraktivnost kulturnog nasleđa (narodna nošnja, muzički folklor), tradicionalna arhitektura, umetnost, stari zanati, kuhinja, postojeći suveniri, materijalni resursi (smeštaj turista, postojanje i uređenost etno kuće), kao i ljudski resursi, to jest zainteresovanost lokalnog stanovništva za turistički angažman.

.

Tavankut je pre svega prepoznatljiv po svojoj slamarskoj umetnosti, ali i multietničnosti i multikulturalnosti, i u sklopu toga po negovanju folklorne tradicije. Njegov adut je svakako bio i autentična bunjevačka kuhinja, ali je nesumnjivo za njegovu turističku promociju veoma važna činjenica i to da je ovo severnobačko naselje jedno od rodnih mesta manifestacije Dužijanca, nadaleko čuvene svečanosti u slavu žita i hleba, zaštitnog znaka čitave Vojvodine.

.

Namera projekta Bogatstvo različitosti je i da se se izaberu sela koja na najbolji način mogu predstaviti autentičnost Vojvodine odnosno Podunavlja kroz bogatstvo kultura, običaja, gastronomije, folklora i muzike naroda koji žive na ovim prostorima. Projekat dalje predviđa pomoć na daljoj promociji izabranih sela ali i edukaciji i podršci u aktivnostima koje treba da doprinesu unapređenju razvoja turizma.

.

Vesela Laloš

Izvor: DanasKOMENTARI

 1. gost kaže:

  kada se mlade tavankucanke docepaju turizma ima slama na sve strane da bude postavljena …….

 2. bec kaže:

  jel ima neko prenociste u tavankutu?

 3. tiki kaže:

  cesto razmisljam o seoskom turizmu posedujem lepu konfornu vikendicu uz borovu sumu mislite da bi neko bio zainteresovan da tu boravi nekoliko dana ?????

 4. nikola kaže:

  pa ako zelite da dodjete prenocili bi ste u nekoj od kuca domacina

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: