SEPTIK, uskoro i na filmu

U radionici mladog subotičkog umetnika i sineaste Darka Kovačevića, ovih dana nastaje vanredno filmsko ostvarenje. U središtu priče je naš sugrađanin po rođenju i mestu boravka, ali po svemu ostalom, čovek iz druge dimenzije. Kulturni, socijalni, medicinski i kakav sve ne fenomen – Damir Pavić SEPTIK.

Nakon „Nevidljive nacije“, Darko ostaje veran nezavisnoj produkciji. Budžeta – nema.

„Nema umetnosti kojoj cenzura ne diše za vratom“ , reći će, ne zato što je gadljiv na novac, kako je to bio Sai Baba, već svestan činjenice da umetnost ne može da čeka bolje dane.

 

„Nikad se nisam obazirao na filmsku estetiku“  (Darko Kovačević)

I ovaj poduhvat se oslanja na entuzijazam ali se u produkcijskom smislu uspelo otići korak dalje. Film se snima foto aparatom Canon MK2 (Foto Marinowski). Pomenimo da se radi  o zvaničnom aparatu za fotografisanje Baraka Obame. Za nas neupućene u čuda tehnike, podatak da je poslednja sezona serijala „Dr House“, snimana upravo ovom tehnikom.

„Domaći glumci su toliko loši da mogu da glume samo loše glumce“ – konstatuje Darko, režiser i scenarista. Stoga je izbor glumaca i kostima prepustio stilistkinji Lei Kovačević. Koliko je u tome uspešna, prosudite sami:

 

 

Izbor lokacija za prve kadrove, nije prešao bez problema. Savršeno filmični, zastrašujući kadrovi subotičke Bolnice, iz nekog razloga nisu po volji upravi te institucije.

U crkvi su čak preduzeli i određene korake, videvši ove prizore. Iz Novog Sada je pozvan sveštenik da „desatanizuje“ ovo mesto, što je moguće pre.

 

Darko tvrdi da u samoj priči nema ničeg satanskog ili jeretičkog.

„To je klasičan film, drama po „predšekspirovskim“ pravilima. Arhetipski motivi koji se svima događaju“ – kaže režiser za GradSubotica.

Nečasne sestreKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Iza scene – Lea

  Sestro, hrđavo mi je

 2. Mc kaže:

  Samo jedno kratko pitanjce ? Kada i gde ce moci da se pogleda ovaj film ?

 3. Lansky kaže:

  Film se snima u nekoliko faza i premijera se ne očekuje pre nove godine. Pratićemo nastavak snimanja i najaviti projekciju kada za nju dođe vreme.

 4. Hanibal Lektor kaže:

  Naježio sam se gledajući prvu sliku. Neverovatno koliko idu idu jedno uz drugo!

 5. Darko kaže:

  Mogli bi dok isčekujemo film napisati neki članak o prvoj pojavi panka u Subotici kao i o drugim subkulturama koje su bile nekada zastupljene u gradu. Onako u Vašem stilu kao što se pisali i o nekim drugim fenomenima Subotice.

 6. Lansky kaže:

  Subkulture u našem gradu su zanimljiva tema i biće još reči  o tome. Nešto o počecima pank scene sam pisao na svatamuzika.com, tema : OSAMDESETE
  Vidi:
    http://www.svatamuzika.com/index.php?q=level3&w=istorija&e=osamdesete

 7. Darko kaže:

  Sjajan teks, mene ta tematika zanima narocito u to doba kad je Subotica bila grad u svakom smislu te reci…

 8. Parkić kaže:

  Što njega zovu Septic, bolje bi bilo Toxic :)))

OSTAVITE KOMENTAR

+ 75 = 83

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: