Šest počinioca nasilja na tretmanu

Projekat "Alternativa nasilja" je projekat se uspešno realizuje od prošle godine u našem gradu.

 

nasilje-u-porodici-vZaposleni u Centru za socijalni rad koji su prošli određene obuke kako razgovarati sa počiniocima nasilja za sada vode individualne razgovore sa strankama, a u narednih mesec dana očekuje se da bude formirana i grupa za počinioce nasilje.

 

Prošle godine zabeleženo je 60 slučajeva nasilja u porodici, od kojih se 34 odnose na nasilje u partnerskim odnosima. Projektom su obuhvaćeni nasilnici i to uglavnom muškarci, što ne znači da žene nisu počinioci nasilja, nego da je veoma mali procenat.

 

Nada Vereš rukovodilac Savetovališta za razvoj porodice kaže da imaju odličnu saradnju sa tužilaštvom koji im je poslao dva počinioca nasilja na terapiju. Tužilaštvo je izreklo normu odlaganja krivičnog gonjenja za počinioce nasilja ukoliko se uključe u tretman. Nakon izveštaja u medijima o projektu isto tako su se javila dva počinioca, a dva su poslali zaposleni iz Centra.

 

Cilj projekat je da se zaustavi nasilje. Do sada se uvek radilo sa žrtvama nasilja, koje su sklanjale i imale pomoć države, ali kako bi se uticalo na smanjenje broja slučajeva nasilja u porodici u narednom periodu radiće se i sa nasilnicima.

 

"Alternativa nasilju", je model koji će narednih 15 meseci da se realizuje u Subotici i Novom Sadu. Tretman traje šest meseci i u grupi može biti od 4 do 8 nasilnika.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR