Šest puta manje novca od Ministarstva kulture

Za učešće u takmičarskom programu ovogodišnjeg 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje, saopštili su organizatori festivala. A osim ovog podatka o izuzetnom ugledu Festivala u svetu govori i to da su za teatrološku konferenciju u okviru 6. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade prijavljena 34 rada iz 17 zemalja.

 

festival-suboticaPrijave za takmičarski program pristigle su iz Japana, Kine, SAD, Egipta, Alžira, Kube, Izraela, Rusije, Indije, Velike Britanije, Kanade, Španije, Kolumbije, Švedske, Brazila, Albanije, Argentine, Češke, Estonije, Belgije, Francuske, Grčke, Belorusije, Gruzije, Holandije, Bugarske, Meksika, Nemačke, Poljske, Litvanije, Mađarske, Slovačke, Portugala, Ukrajine, Irana, Rumunije, Italije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

 

Nažalost, bez obzira na veliki ugled i kredibilitet koji Festival nesumnjivo uživa u svetu, podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije se iz godine u godinu smanjuje. Kako je istaknuto na konstitutivnoj sednici novoizabranog Saveta Festivala održanoj 2. aprila u Subotici, neshvatljiva je odluka Komisije za scensko stvaralaštvo i interpretaciju da se budžet Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kome je dodeljen status manifestacije od nacionalnog značaja za kulturu Republike Srbije, sa ranijih šest miliona, u 2014. godini svede na svega milion dinara. Neshvatljivo je, istaknuto je, da su Komisija i Ministarstvo kulture i informisanja predviđenim sredstvima od milion dinara svrstali ovaj festival na nivo troškova jedne omanje pozorišne premijere. Savet je, s druge strane, ukazao na dobar odnos Grada Subotice i AP Vojvodine prema Festivalu.

 

Na pomenutoj sednici, za predsednika Saveta Festivala jednoglasno je izabran Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih i najomiljenijih pisaca za decu u ovom delu Evrope. Pored njega, sednici novoizabranog Saveta prisustvovali su istaknuti pozorišni i kulturni radnici: Igor Bojović, Andraš Urban, mr Miroslav Radonjić, mr Zoran Maksimović, te direktor Otvorenog univerziteta Subotica (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović i drugi.

 

Shodno novonastaloj situaciji i drastično manjoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije definisana je programska orijentacija 21. Festivala koji će se ove godine umesto u maju održati u septembru mesecu (21-27. septembra 2014). Razlozi za pomeranje Festivala su isključivo finansijske prirode. Programskom orijentacijom predviđeno je da se očuvaju dosadašnja fizionomija i visok umetnički nivo Festivala, uprkos neophodnosti da se izvrši redukcija programskih sadržaja: između ostalog, u  takmičarskom programu će umesto dosadašnjih 20 predstava biti izvedeno 15.

 KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Vazno je da ce Zvezda i Partizan dobiti lovu…desetine miliona…

 2. subotičanin kaže:

  Da je kojom nesrećom u beogradu (malo "b" namerno) festival, ovo pitanje ne bi ni bilo na dnevnom redu, već bi budžet bio i povećan.

   

   

 3. djomla kaže:

  Svescemo se na seoske igre ala "Svinjokolj u centru grada", "Ukusi tradicije" i "Plodovi tora i njiva".

  Posto smo prosle godine uspeli da izbacimo onaj narkomanski festival za prvi maj sto kvari srecu politickim funkcionerima koji mladima uzgred nisu ponudili nikakvu alternativu, red je da odstranimo i festival za decu.

  Subotici preti ozbiljna kulturna degradacija, srazmerna degradaciji stanovnistva koje ce veceri za vreme festival provesti uz male ekrane TV prijemnika prateci neverovatan "Ples sa zvezdama". Deca ce umesto lutaka u pozoristu, gledati TV tupeci svoje nedovoljno razvijene vijuge, ostajuci tako trajno degradirani.

 4. stormwatch kaže:

  Nemojte tako gospodine Djomla, sve je to u cilju stednje! A stednja je zna se, jedini instrument koji pobedjuje krizu!!!! Znaci stednja na svim poljima, uostalom 25 generacija pre ove o kojoj vi govorite je vec nepovratno zatupljeno junacima kao sto su ceca, arkan, seselj, legija…koji se i dan danas smatraju sinonimima junastva, jos kad zasedne i mr. Golubovic na tron pa objasni kako je covek koga je osamario napravio "laso od tri metra" i kako neko ima "amozitet" onda je jasno da je kultura apsolutno NEPOTREBNA. 

 5. Stipane,siti se... kaže:

  Sramota! Dici ni za sendvic,do kuce!Bio jednom,jedan,koji je zabadava davao sendvice !!!

 6. Petar.SU kaže:

  Neka smanje sebi plate u parlamentu. NERADNICI JEDNI! Svaka cast Vucicu, vidi se da se trudi, a sta je sa ostalima? Koliko puta vidimo na TV-u da sede i citaju novine, vise na fejsu ili sede da bi sedeli i ne pricaju nista (Kuntic).. Sta ce takvi u parlamentu i za sta su placeni?? 

 7. vokille kaže:

  Kultura… pa šta je to u budžetu. Mora da je to neka statistička greška. 
  Trenchtown, dečije pozorište, šta još nameravaju da ukinu? 
   

OSTAVITE KOMENTAR