Šestorica osumnjičenih za ubistva, razbojništva i iznude u pritvoru

Šestorici pripadnika kriminalne grupe koji se sumnjiče za više ubistva, razbojništava i iznuda, među kojima je i pokušaj otmice dva kamiona koja su prevozila robu iz Valjaonice bakra Sevojno za Ukrajinu, rano jutros posle saslušanja određen je pritvor, dok će se dvojica osumnjičenih braniti sa slobode.

 

– Pritvor im je odredio sudija za prethodni postupak, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv svih osumnjičenih – rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

 

Radisavljević je rekao da je juče uhapšen još jedan osumnjičeni. Prema njegovim rečima, pritvor je određen R. P. iz Subotice, Ž. T. iz Novog Sada, P. Đ. iz Subotice, R. G. iz Sombora, R. M. iz Topole i M. Đ. iz Topole, koji je juče uhapšen. Sa slobode će se braniti J. R. i D. O. obojica iz Beograda, za koje Tužilaštvo nije tražilo određivanje pritvora, precizirao je tužilac.

 

Pomenuti pripadnici grupe stari su između 44 i 60 godina, a sumnjiče se za krivicna dela ubistva, razbojništvo, iznude, neovlašćeno držanje i nošenje vatrenog oružja i eksplozivnih naprava i udruživanje radi izvršenja krivičnih dela, razbojništva.

 

Osumnjičeni su uhapšeni pre dva dana kada su pokušali da otmu dva kamiona valjaonice Sevojno sa robom upućenom za Ukrajinu radi prodaje ukrajinskom kupcu. Oni su poslednjih nekoliko sedmica prikupljali podatke o transportu robe, a onda je jedan od pripadnika grupe pokušao da stupi u kontakt s vozačima kamiona, ali u tome nije uspeo. On ih je zato pratio i o kretanju kamiona obaveštavao druge pripadnike grupe koji su iz čekali u Vršcu s namerom da kad kamioni izađu iz Srbije izvrše otmici kamiona i zaplene robu namenjenu ukrajinskom kupcu, rekao je Radisavljević.

 

Prilikom pretresa osumnjičenih pronađeno je vatreno oružje, municija, materija za koju se sumnja da je otrov i druge stvari namenjene izvršenju krivičnih dela. Tužilaštvo sarađuje sa nadležnim organima Kipra radi rasvetljavanja jednog krivičnog dela za koje se sumnja da su pripadnici ove grupe izvršili 30. maja 2011. na teritoriji te države. Policija je ranije saopštila da je ta kriminalna grupa 30. maja prošle godine na Kipru u oblasti Pila, na Larnaki, pokušala ubistvo jednog ruskog državljanina, tako što je daljinskim putem aktivirala prethodno postavljenu eksplozivnu napravu.

 

Beogradski mediji su preneli da je vođa kriminalne grupe R. P. koji je poreklom iz Osijeka s prebivalištem u Subotici, nekadašnji pripadnik “crvenih beretki”, dok ostali pripadnici grupe u svojim dosijeima imaju više od 100 ozbiljnih krivičnih dela.

 

BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR