Set mera za podršku privredi

Vlada Vojvodine priprema mere podsticaja malim i srednjim preduzećima i privredi Vojvodine, a biće obelodanjene u narednih mesec i po dana, izjavio je danas u Subotici pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

 

On prilikom posete turističkom klasteru mikro-regije Subotica – Palić i Poslovnom inkubatoru u Subotici ocenio da ove dve organizacije mogu biti primer podrške preduzetnicima i privrednicima u ostalim regijama u Vojvodini.

 

Govoreći o najavljenim merama koje će se odnositi na klastere, Vasin je otkrio da se radi o podsticajnim merama preko Razvojne banke Vojvodine, kao i merama koje će biti afirmisane “kroz organizovanje onih sadržaja i povlastica za preduzetnike koje do sada nisu imali”.

 

„Turistički klaster mikro-regije Subotica – Palić“ me je ohrabrio da u Vojvodini postoji nešto što može biti primer svim ostalim regijama, njegova dostignuća ćemo prezentovati i drugim regionima u Vojvodini kako bili podsticaj osnivanje i otvaranju ovakvih institucija i u drugim delovima pokrajine“, rekao je Vasin.

 

Vasin je obišao i Poslovni inkubator u Subotici, najavivši da će u sklopu pomenutih mera biti i dalja afirmacija otvaranja ovakvih oblika podrške početnicima u biznisu.

 

„Nema bolje podrške mladom preduzetniku nego kada mu pružiš prostor, opremu, stručnu i savetodavnu pomoć i kada mu daš subvenciju kako bi započeo svoje poslovanje. Kada se na to nadovežu još i naši predlozi da se preduzetnici u prvoj godini svog poslovanja značajno oslobode poreskih obaveza, ovaj set mera će podstaći preduzetništvo u Vojvodini“, ocenio je Vasin i dodao da će dosadašnje pozitivne mere sekretarijata za rad i sekretarijata za privredu ostati na snazi.

 

Vasin je podsetio da su kao instrument podrške za mala preduzeća i preduzetnike u okviru Programa privrednog razvoja Vojvodine od 2006. osnovana četiri poslovna inkubatora, i to u Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu i Senti.

 

Takođe je podsetio da je u Vojvodini tokom prethodnih godina pomognuto i finansijski podržano više od 15 klastera.

 

Turistički klaster mikroregije Subotica-Palić okuplja trenutno 26 profitabilnih članova i šest organizacija. Osnovan je 2007. sa ciljem da kroz realizaciju projekata unapredi promociju i novo kvaliteta usluga u turističkoj ponudi mikro-regije.

 

 

U Poslovnom inkubatoru u Subotici posluje 15 stanara, a pet je u virtuelnom režimu, što znači da koriste pogodnosti ali nisu fizički prisutni u njihovim prostorijama.

 

Inkubator postoji od 2006. godine, nudi preduzećima u osnivanju razne pogodnosti kako bi što lakše započeli biznis, a do sada je devet preduzeća uspešno prošlo proces inkubacije i nastavilo rad u tržišnim uslovima. Sadašnji stanari inkubatora zapošljavaju ukupno 50 zaposlenih.

 

U novom sazivu Vlade Vojvodine, Pokrajinskom sekretarijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, na čije čelu je i u prošlom mandatu bio Miroslav Vasin, pripojen je sekretarijat za privredu, na čijem čelu je bio sadašnji predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

 

RTV, TanjugKOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    Kad cu cuti da ta preduzeca doprinose punjenju budzeta! A ne samo da ih finansiramo iz budzeta (Kredita)!! Kad cu cuti da nije neko od tih preduzeca izigrao radnike i propise kojima je drzava dala subvencije!!! Subvencije na domacu robu smesno pvc prozor < staklo Nemacka, plastika Turska, mehanizam Kina jednako SRPSKI proizvod >

    Trgopromet zaposli na tri meseca nesretnika na konto drzave pa mu neproduzi ugovor kada bi trebao da plati doprinose, pa zaposli drugu grupu nesretnika pa tako u nedogled STOP!!!!!!!!!!

  2. Pajo kaže:

    Subvencije svog tipa treba obustaviti svm preduzecima za trgovinu! A davati samo za proizvodnu robe Srpskog porekla i robe za izvoz!!

OSTAVITE KOMENTAR