Šetnja kroz Jevrejsku Suboticu

„Nogu pred nogu kroz Jevrejsku Suboticu“ kroz virtuelnu šetnju krenuli su u četvrtak uveče posetioci  u zgradi Jevrejske opštine. Mirko Grlica, istoričar održao je predavanje o zaostavštini subotičkih Jereja.

grlica mirko

U izjavi za Panon RTV Grlica kaže da je govorio o 140 privatnih objekata, od kojih je 40 bilo u vlasništvu pripadnika Jevrejske zajednice. On ističe da ukoliko se pogleda da su u broju stanovništva Jevreji činili između tri i četiri odsto, to pokazuje da su izuzetno doprinosili razvoju Subotice.

U subotu uveče Jesenji festival Jevrejske kulture nastavlja se predstavom „Nobelovac i ja“ u sali pozorišta u Jadran bioskopu. U nedelju, na završnoj večeri, sledi i najsvečaniji program ove manifestacije, koncert Hora Braća Baruh u Franjevačkoj crkvi.

Mirko Grlica, istoričar: „Kuća Adolfa Halbrora na Korzou, pored nje je kuća Šimona Dominuša, kao i zgrada u kojoj se danas nalazi Konzulat Republike Mađarske, koja je bila u vlasništvu Šalamona Šonenberga, dalje zgrada Gradskog muzeja je pripadala Mikši Demeteru. Mnogo je ovakvih kuća koje nas danas podsećaju koliko su duboki trag ostavili subotički Jevreji na istoriju grada.”

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Kroz istoriju je jako dobro poznato da evropski narodi koji su navodno civilizovani i kulturni, NIKADA nisu podnosili da se nadje neko pametniji, napredniji i slucajno uspesniji od njih. Jevreja je bilo 4-5% u celoj Evropi, na tako minijaturan broj cinili su u pred-nazi periodu maltene 90% kompletne intelektualne, razvojne i naucne snage starog kontinenta. Naravno njihov uspeh nije ostao nezapazen, umesto nagrada i normalnog zivota, za svoj doprinos Evropi i celom svetu, dobili su konc logore, gasne komore i smrt.

 2. Nidžo kaže:

  Istina je da su Jevreji dali ogroman doprinos kulturi Evrope, pa je tako i njihova zaostavština u Subotici izuzetna. Drago mi je da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je odlučila vratiti imovinu koja je Jevrejima oduzeta na ovim prostorima, čak i ukoliko ne postoje zakonski naslednici iste.

 3. rax kaže:

  srbija je super, vraca imovinu jevrejima! zato im madjarska obnavlja sinagogu. i odkut podatak da srbija vraca nesto, vratila je nekim priviligovanima, treba da vrati svakom, ali to se ne dogadja, totalno netacna informacija. jevreji su materijalno najjaci narod na svetu, pitam se zbog cega nisu nikada oni obnovili sinagogu, vec su je poklonili gradu. nama upravo uzimaju imovinu za sitne pare.

 4. rax kaže:

  ps. dok drugim privilegovanima – biznismenima daje. tako da bolje ne reci nista o srbiji, bar ne drugi narodi, mozda je srbija dobra za srbe, ali 30% stanovnika srbije su nesrbi, za njih je srbija pakao

OSTAVITE KOMENTAR