Sever traži raskid ugovora sa ATB-om

Kako prenosi Radio televizija Vojvodine, Udruženje akcionara "Solidarnost" iz Subotice uputilo je Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, Mirku Cvetkoviću, predsedniku Vlade i Mlađanu Dinkiću, ministru ekonomije i regionalnog razvoja, dopis u kome traži raskid kupoprodajnog ugovora sa "ATB Austrija" te da država preuzme vlasništvo nad preduzećem zbog neizvršavanja ugovornih obaveza od strane kupca, a sa ciljem sprečavanja gašenja preostalih radnih mesta i ugroženog opstanka preduzeća.

U postupku privatizacije "Severa", izvršeno je pravno nasilje. Ukoliko ponovo ne dobijemo odgovor na naše legitimne zahteve, bićemo prisiljeni da izađemo i na ulice kako bismo zaštitili svoja prava i opstanak "Severa", rekao je na konferenciji za novinare Vanja Dragojlović, predsednik Udruženja akcionara "Solidarnost", naglašavajući da se sprema novi krug otpuštanja radnika.

Laslo Čizmar, advokat koji zastupa 900 od ukupno 1.300 bivših radnika "Severa", izjavio je da im ATB "Sever", na ime razlike u platama koje nisu isplaćivane tokom pet godina od privatizacije, duguje ukupno 6,8 miliona evra, bez pripadajućih kamata.

Mirko Simić, poslednji direktor "Severa" pre privatizacije, izjavio je da je, u vreme prodaje, samo u magacinima ove fabrike, bilo gotove roba koja je dostizala vrednost iznosa za koji je prodata cela kompanija, zajedno sa predstavništvima u inostranstvu, a koja je 60 odsto svoje proizvodnje plasirala na inostrano tržište.

Da podsetimo, "Sever" je 31. decembra 2004. prodat "ATB Austrija", kao jedinom ponuđaču na tenderu, za 4.100.000 evra. Kupac se obavezao da će u roku od pet godina investirati 16.100.000 evra. U trenutku prodaje, "Sever" je imao 2.111 radnika, a sada ih ima 853.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

37 + = 38

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: