“Showcase subotičkih pozorišta” na mađarskom jeziku

Inostrani gosti Bitef festivala juče su posetili Suboticu i Palić u okviru pratećeg programa “Showcase domaćih pozorišta”, sa idejom da se upoznaju sa izborom iz domaće produkcije koja nije zastupljena u glavnom programu festivala.
Organizatori su odlučili ovoga puta da svojim gostima predstave komade subotičkih pozorišta na mađarskom jeziku – “Kapitalizam geometrijskim redom poređan” u režiji Zlatka Pakovića, “Četiri ujutru” Selme Spahić i “Kičma” Veljka Mićunovića, koje su na programu u 17, 19 i 21 sat.

pozoriste kostolanji

Umetnički tim ističe da su odabrane predstave jedan od najzanimljivijih i najsnažnijih segmenata domaćeg pozorišnog života u prošloj sezoni i ne samo da su umetnički relevantne, već mogu da predstavljaju putokaz i za celokupno domaće pozorište.
Pozorišta na mađarskom jeziku svoj identitet grade na telesnoj i ekspresivnoj glumačkoj igri, u ovom slučaju otvarajući se prema poetikama iz drugih delova regiona (Beograd, Sarajevo), čime se, kako naglašavaju iz Bitefa, stvara multikulturalno pozorište, poput i samog Bitefa.
Dodatni razlog za posetu Subotici, prema rečima umetničkog direktora Bitef festivala Ivana Medenice, jeste činjenica da je reč o gradu blizu granice sa Mađarskom i mesta gde je podignuta ograda kako bi se zaustavilo kretanje ilegalnih migranata.
Zbog toga će gostima Bitefa u popodnevnim časovima u dvorištu pozorišta „Deže Kostolanji” biti predstavljen i projekat “Integram” nevladine organizacije “Talas” koja je u saradnji sa komjuniti centrom “Adra”, organizovala radionicu za migrante iz azila u Krnjači sa ciljem da stvori prostor za takozvanu terapiju dramom i omogući im da istražuju svoj identitet i emocije.
Osmorica migranata iz Avganistana će u Subotici preneti delić atmosfere sa radionice koja je trajala četiri meseca.
Gosti Bitefa su u prepodnevnim časovima obišli Gradsku kuću u Subotici, Palić i Vinariju Zvonka Bogdana.
Sledi pozorišni maraton od tri predstave što je u skladu i sa glavnim programom Bitefa koji ove godine donosi duge predstave poput 24-časovnog “Olimpa”, šestočasovne “Kvizule” i dve predstave Jerneja Lorencija koje traju tri i četiri sata.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR