Šijanu i Zajdlu nagrada „Aleksandar Lifka”

Slobodan Šijan i Ulrih Zajdl ovogodišnji su dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka” koju Festival evropskog filma u Paliću dodeljuje za izuzetan doprinos kinematografiji Starog kontinenta.

Ova priznanja srpskom i austrijskom sineasti biće uručena tokom 23. festivala koji će biti održan od 16. do 22. jula u Paliću i u Subotici, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ulrih-Zajdl

Ulrih Zajdl

U 13 programa biće prikazano 103 filmova. Festival će početi projekcijom dokumentarca „Požar na moru” Đanfranka Rozija, nagrađenim „Zlatnim medvedom” na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

U glavnom takmičarskom programu biće viđeno 14 filmova, od kojih 12 u konkurenciji za nagrade. Među njima i rumunska „Matura”, za koju je Kristijan Munđiju na nedavno održanom kanskom festivalu osvojio nagradu za režiju, miljenik kritike iz Kana – nemačka komedija „Toni Erdman” Maren Ade, a sve su šanse da će posle svetske premijere na festivalu u Moskvi, srpsku premijeru na Paliću imati novi domaći film „Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi.

Slobodan sijan

Slobodan Šijan

U takmičarskom programu „Paralele i sudari” biće prikazano 10 dela iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, a u „Mladom duhu Evrope” 10 filmova koji ukazuju na nove autorske osobenosti u evropskoj kinematografiji.

Novitet je selekcija „Oči u oči” sa pet filmova namenjenih mladoj publici, a najbolji po oceni žirija, sastavljenog od mladih filmofila, biće prikazan u oktobru školarcima u Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

Festival će ove godine ukazati na kinematografije baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije, neće izostati ni program fokusiran na najnovije mađarske filmove, kao ni program ekoloških dokumentaraca.

U okviru „Klasika na trgu” pred početak festivala, na centralnom trgu u Subotici svi zainteresovani besplatno će moći da pogledaju neka od najboljih dela sedme umetnosti, a biće održani i tradicionalni omaž-programi dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka”.

Prateći program obuhvatiće okrugli sto o revitalizaciji jezera Palić i Ludoš, radionicu filmske kritike i panel na temu savremene filmske kritike u Evropi, kao i koncert simfonijskog orkestra „Vu-orkest” iz Amsterdama, sastavljenog od 82 muzičara.

Direktor festivala Radoslav Zelenović i Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta festivala), ukazali su na finansijske probleme sa kojima se kao organizatori suočavaju.

Tatić je izneo podatke da je Ministarstvo kulture ove godine za palićki festival izdvojilo devet miliona dinara (milion manje nego 2015), pokrajinski Sekretarijat za kulturu tri miliona dinara (šest miliona manje nego lane), a Grad Subotica 4,4 miliona dinara (1,5 miliona manje nego prošle godine).

Zelenović je podsetio da je Festival evropskog filma u Paliću, kao jedan od 108 festivala u Evropi, prošao program „Kreativna Evropa”, potprogram „Medija” i dobio 40.000 evra, pri čemu je ocenjen kao „snažna oaza evropskog filma”.

 

Politika

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR