Sijarto: Odnosi Srbije i Mađarske došli u fazu istorijskog pomirenja

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta zahteva da se bez odlaganja otvore četiri nova poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom koja je, kako je ocenio, pripremljena za ulazak u Evropsku uniju (EU), i naglasio da je u interesu Mađarske da Srbija što pre postane članica Unije.

Hungary Brexit

Sijarto je na konferenciji za novinare u Budimpešti zahvalio ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću koji je u Mađarsku došao u prvu zvaničnu posetu inostranstvu nakon reizbora na tu dužnost.

“To znači da je to ministar jedne zemlje koja je u savezništvu s nama, dok to možda u prošlosti nije moglo da se kaže za te dve države”, rekao je Sijarto.

Sijarto je dodao da je sada moguće reći da su “bilateralni odnosi Srbije i Mađarske došli u fazu istorijskog pomirenja”.

“Želeo bih takođe da istaknem da bi, kada bi svaka zemlja u susedstvu za mađarsku zajednicu koja u njoj živi, učinila toliko koliko je učinila Srbija, onda bi naš region bio veoma miran. Sasvim je sigurno da se Vlada Srbije odnosi prema mađarskoj zajednici u Srbiji ne samo po evropskim, već i širim standardima”, rekao je mađarski ministar.

Šef mađarske diplomatije je rekao da je u interesu Mađarske da Srbija što pre postane članica EU i da Zapadni Balkan bude stabilno i bezbedno područje, dodavši da je evrointegracija najbrži put za to.

“Naš je interes da Balkan bude stabilan i integrisan, i zato zahtevamo da se četiri nova pregovaračka poglavlja između Srbije i EU otvore bez odlaganja”, rekao je on.

Sijarto je rekao da je s Dačićem razgovarao o migrantskoj krizi, navodeći da su doneli odluku o slanju 20 mađarskih policajaca u Srbiju kao pomoć za čuvanje granice na jugu.

“To je važno jer je migrantski talas prisutan, i realna je opasnost da će ponovo krenuti masovnije preko Zapadnog Balkana, a, ako ne budemo čuvali granice, ponoviće se scene koje smo videli prošle godine što ne želimo”, rekao je Sijarto.

On je dodao da će Mađarska dati punu podršku Srbiji u slučaju da dođe do ponovnog migrantskog talasa.

Sijarto je naveo da “puštanje migranata na teritoriju zemalja bez kontrole, više nije tema za raspravu ni sa Evropom”, dodavši da su “juče glasači u Mađarskoj na referendumu preneli jasnu poruku o tome”.

Šefovi diplomatija Srbije i Mađarske su se dogovorili da se zajednička sednica dve vlade održi 20. i 21. novembra u Nišu, a dogovorili su se i o otvaranju graničnih prelaza, rekao je Sijarto.

 

BetaKOMENTARI

 1. vesko kaže:

  Uvjek se podrzava prijatelj u stremljenju za boljitkom,ali stvarnost je kod Naroda Srbijanskog stvorila ne ravnodusnost nego protivljenje usled stalnog isticanja novih uslova od istih koji su svojevremeno zavili Srbiju u crno

 2. laki kaže:

  Je l’ Dačić rekao uopšte nešto?

 3. robi kaže:

  Sedi, dva.

 4. Mister No kaže:

  Drago mi je zbog pomirenja ali nisam imao utisak da smo posvađani. Nerešeni istorijski računi zbog kojih neki škrguću zubima, mogu uvek da se nađu. Nije dobro biti posvađan s prvim komšijom .

 5. Lenin kaže:

  Vidi bre Ivicu!Lik je u nekom mamurluku.Vise mu obrazi,oči u prazno.Ruka u pokretu a la:al me ovaj smara. 🙂

 6. Daddy kaže:

  Bas mi je drago za dobre odnose. Neka potraju!

OSTAVITE KOMENTAR