Sikkasztás Szabadkán – 1934. október

Róth Jani segélykiáltása a belgrádi börtönből egy pesti barátjához!

„Kérem mindent elkövetni, hogy minél hamarább Pestre mehessek, mert egy-két nap és jöhet az őrültekháza” – írja a börtönből kicsempészett levelében.

Hat héttel ezelőtt egy fiatalember érkezett Belgrádba a Simplon-expresszel. A pályaudvarról a Hotel Moszkvába hajtatott, szabályszerűen kitöltötte a bejelentőlapot: Eugen Roth, banquier, Paris. A bejelentőlap elkerült a rendőrségre, ahol már ott volt a budapesti rendőrség körözőlevele, amely szerint Róth Jenő, jelenleg párizsi lakosú bankár feltalálása esetén letartóztatandó s a kiadatási eljárás megindításáig őrizetben tartandó. Belgrádi tartózkodásának másnap reggelén Róth Jenőt letartóztatták s beszállították a belgrádi börtönbe.


A körözést a budapesti rendőrség annak a feljelentésnek az alapján adta ki, amelyet Aich Hubert budapesti lakos, a Dreher-sörgyár igazgatója tett Róth ellen aranyletét elsikkasztása miatt.


Róth Jenő annakidején tudvalevőleg a Magyar Jenő szabadkai földbirtokossal való kétszázezer pengős elszámolási differenciája miatt szökött meg Budapestről, ezt és valamennyi egyéb ügyét azonban azóta megegyezéssel elintézte, de megállapodott Aich Huberttel is június 13-án, hogy Aichnak követelését részletekben rendezni fogja s a megállapodás létrejöttekor le is fizetett 2000 pengőt készpénzben Aich Hubert budapesti ügyvédjének, dr. Horváth Istvánnak kezeihez.


Aich akkor a budapest ügyészségen már feljelentette Róthot, de a kiadatási eljárás költségeit nem tette le s a megállapodás egyik pontja úgy szólott, hogy amennyiben ez év július 16-án Róth további 1500 pengőt juttat el hozzá, a kiadatási költségeket nem is fogja az ügyészségnél letétbe helyezni, mely esetben a körözésnek további következményei Róthra nem is lehettek volna. Róth július 16-án nem fizetett és 17-én délelőtt Aich ügyvédje letette a kiadatási költségek biztosítására szolgáló háromszáz pengőt a budapesti ügyészségnél, úgyhogy a július 26-án Belgrádba érkező Róthot letartóztatták.

 

Budapesten általános érdeklődés és beszéd tárgya volt, hogy Róth Jenő Jani tulajdonképpen legjobb barátjának feljelentése következtében került börtönbe. Köztudomású volt, ugyanis, hogy Aich Hubert és Róth Jani meghitt barátságban éltek egymással, közös vadászterületeket béreltek, közös autójuk volt, sőt Aich Hubert külföldi szabadságait is gyakran töltötte a vendégszerető Róth Jani társaságában, így legutóbb a svájci hegyekben töltött néhány hetet Róth Janival, akivel nemcsak baráti, de üzlet-baráti összeköttetést is tartott fenn. Így mindenki tudta Róth és Aich baráti körében, hogy Aich Róth által esetenként meghatározandó üzleti célokra 23.000 pengőt bocsátott a bankár rendelkezésére, amelynek elszámolására Róth szökése miatt már nem kerülhetett sor.32294_roth_-_jani_jeno_vera_kedvencevel_tommyvel

Roth Jani Jenö – Vera kedvencével Tommyvel

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR