Sinagoga čeka bolja vremena

Radovi na subotičkoj Sinagogi stoje više od godinu dana. Ona je jedna od najvrednih objekata mađarske secesije. Prilikom projektovanja graditelji, Marcel Komor i Jakab Deže su koristili armirano betonski konstrukciju što je bilo izuzetno invetivno za ono vreme. Arhitekta Viktorija Aladžić objašnjava da je Sinagoga bitna za grad, ali i svetsku kulturnu baštinu pošto je jedinstvena na svetu. Objekat je izgrađen 1902. godine i 1974. proglašena za spomenik kulture. Od 1996. godine uvrštena je u listu 100 najugroženijih spomenika kulture Svetskog spomeničkog fonda.

.

Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko  pola miliona evra, a da se radovi završe potrebno je još oko dva miliona, procenjuju u Jevrejskoj opštini.

.

U Subotici ima preko 200 Jevreja koji čekaju da se završe radovi na Sinagogi koja u budućnosti ne bi bila samo jevrejski hram nego bi se u objektu mogli odžavati i koncerti pošto je veoma akustična. Zanimljivo je i to, da je samo ove godine 5000 turista posetilo Sinagogu i obišlo gradilište koje je prazno. Mnogi su obećavali novac, od lokalne samouprave pa do stranih donatora, ali u druga faza u kojoj bi se restaurirala fasada i unutrašnjost objekta nikada nije zaživela iako je trebalo da otpočne još  prošle godine.

.

Zahvaljujući donaciji Svetskog fonda za spomenike kulture u iznosu od 80.000 dolara, omogućena je kupovina dela specijalnih terakot fasadnih elemenata iz fabrike Žolnai, neophodnih za završetak eksterijera zgrade Sinagoge. Svetska fondacija za zaštitu spomenika je 2000. godine Sinagogu stavila na listu sto najugroženijih građevina u svetu. Elementi su stigli još prošle godine, ali novca za njihovu ugradnju nema.KOMENTARI

 1. stv kaže:

  šteta, šteta 🙁
  jedna od najlepših građevina, ne samo u gradu već i u regionu je u tako očajnom stanju! ZAŠTO?! KAKO?!

 2. Axel- Volksdeutscer kaže:

  …sinagoga čeka bolja vremena- a zašto čeka Kasa Jožef?.. koji je bio na čelu fondacije za obnove sinagoge , fondacije su nestale a sinagoga je u ruševnom stanju. Danas je taj isti gospodin na čelu nove “ fondacije“ koji se zove Narodno Pozorište u subotici – a i pozorište čeka bolja vremena zbg ovog novopečenog stečajnog „građevinca“

 3. Pratilac kaže:

  @ Axel- Volksdeutscer, hvala na odličnom prisećanju.

  da li iko zna šta je Kasa Jožef završio do kraja što je započeo a da nije njegovo privatno??? Koje tri stvari značajne za Suboticu je završio za više od 20 godina svog političkog delovanja koje još traje samo što mu mediji nisu dostupni kao nekada pa se čini da nije aktivan.

  trebalo je da vrati tramvaj i da bude kočničar, to bi mu išlo od ruke i uzgred da se derrnja na svakoga u prolazu.

 4. paja patak kaže:

  Jozefa Kasu za GRADONAČELNIKA…TOLETA za predsednika Skupštine . e jedino neznam Boleta Kovačevića da li da diramo sa Otvorenog ili..*****????

 5. Pajo kaže:

  Ajd ako niko ne renovira vise tu jednu 95tinu objekta neka ukljo skele!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR