Sindikat trgovaca: Nedelja da bude neradna

Samostalni sindikat trgovine Srbije uputiće vladi i parlamentu inicijativu da svim zaposlenima u trgovini nedelja bude neradni dan, izjavio je danas predsednik tog sindikata Radoslav Topalović.

Sindikat će tražiti da u Zakonu o radu decidno piše da je nedelja neradni dan, a taj zahtev će uputiti posle izbora u Srbiji, kada bude konstituisana nova vlada i skupština.

„Oko 200.000 zaposlenih u trgovini, od kojih je 80 odsto žena, ne traži da manje radi, već samo da ne radi nedeljom, jer se mora voditi računa o njihovom zdravlju i porodičnom životu“, objasnio je Topalović na koferenciji za novinare.

RIJEKA,06.12.2014. RIJEKA AGROKOR MARKET KONZUM ŠKURINJE EX MERCATOR OTVORENJE TRGOVINA KUPNJA POTROŠNJA KUPAC TRGOVAC PREHRANA HRANA POTROŠAÈKA KOŠARICA KOLICA .... NA FOTO: BLAGAJNA KASA BLAGAJNICA RADNIK RADNICA RADNICI  SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da praksu razvijenih zemalja Evrope treba primeniti i kod nas.

„Poslodavcima poručujemo da mogu da stvaraju profit, ali od ponedeljka do subote, a da nedelju ostave radniku da bude slobodan, sa svojom porodicom“, ukazao je Vuković.

Prema njegovim rečima, sindikat mora da menja svest zaposlenih u trgovini, da se oslobode straha i prijave sve nezakonitosti poslodavca.

U Novom Sadu, na sastanku Foruma sindikata jugoistočne Evrope, čiji je član i Samostalni sindikat trgovine Srbije, usvojena je deklaracija, kojom se od parlamenata zemalja članica Foruma zahteva zakonska zabrana rada u trgovini nedeljom i državnim praznicima.

 

TanjugKOMENTARI

  1. bac vranje kaže:

    A sto to ne uradite pre izbora??? Podnesete zahtev pre izbora pa da vlada odluci i da trgovci znaju koliko je kome stalo do radnika!!!

  2. Mister No kaže:

    Moj poznanik je bio bogat ali nikad mu nije bilo dosta para , terao je zaposlene da rade do iznemoglosti , i nedeljom . Mnogi su ga proklinjali , danas nije bogat .:)

OSTAVITE KOMENTAR