SISI – prokletstvo bogatstva i lepote

Austrougarska princeza Elizabeta od Bavarske, žena Cara Franje Josifa, najlepša vladarka i žena sveta, modna ikona svog vremena, koju sva raskoš i lepota nije zaklonila od tuge i tragedije.
Slika
Sisi, kako su je zvali, nije se bavila politikom a bila je ljubimica celog Habzburškog carstva. Veoma je polagala na svoj izgled i zato je posebno vodila računa o načinu ishrane, nege i održavanju fizičke kondicije. Sa strukom od 51 cm (u korsetu), bila je ideal lepote 19. veka.
Slika
Paralelno s tim, njen život prate tragedije. Neverstvo muža, nesnosta svekrva, smrt sestre, kćerke a zatim i sina prestolonaslednika, ostavili su je u večnoj crnini. I sama priželjkujući smrt, dočekala ju je 1898. u Ženevi gde je nožem u srce ubio jedan italijanski anarhista. Tragičan kraj, kao princezi Dajani jedan vek kasnije, obezbedio joj je oreol mučeništva. Njeni podanici širom Monarhije dizali su joj spomenike za večnu pomen. Tako joj je i Subotica postavila bistu u parku kod Željezničke stanice. (Druga je bila u kasarni na Senćanskom putu.)

 
Otkrivanje biste u Subotici 1900. godine
Slika
U parku kod Željezničke stanice
Slika

Slika

Slika
Ova bista je nestala bez traga kada je ubrzo nestalo i njeno carstvo. Nastupio je XX vek koji je ubrzo dobio svoje ikone i simbole. Subotica je zaboravila voljenu Sisi.
SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Elizabeta – Erzsebet
  njena druga subotička bista, u kasarni na Senćanskom putu 1901. godine

  Slika

 2. Lansky kaže:

  Kraljica Elizabeta, kod željezničke stanice

 3. Lansky kaže:

  Elizabeta, subotička

  Severna strana parka

 4. student kaže:

  Mene samo zanima izvor ove fantastične fotografije sa otkrivanja spomenika. Iz koje je studije ili članka? Hvala unapred

 5. Lansky kaže:

  Ta slika je publikovana u nekom ćasopisu ali je ispala mala i mutna. Original se čuva u Istorijskom arhivu Subotice. Nekada je bila na železnici, verovatno je stajala na zidu a potom je zajedno sa nekim projektima predata Arhivu

OSTAVITE KOMENTAR

8 + = 9

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: