Situacija je bila opasna

Da jučerašnja situacija na Segedinskom putu nije ni malo bila bezazlena, potvrdio je šef smene vatrogasno-spasilačke jedinice sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u Subotici Dragan Godar. Propan-butan, koji je teži od vazduha i popunjava donje prostore, veoma je opasan jer sa vazduhom gradi eksplozivne smeše, rekao je Godar je reporteru Tanjuga, koji se zatekao na licu mesta.

 

"Situacija je bila veoma opasna. Propan-butan je gas koji veoma intenzivno gori pod pritiskom, a moglo je doći do građenja ekslozivne smeše, jer ovo je pumpa, a tu su i okolni objekti, još jedna pumpa, tako da je bilo veoma opasno", rekao je Godar.

 

Nakon dojave, pumpa je obezbeđena i zabranjen je pristup ostalim vozilima, nakon čega su zatvoreni ventili, prekinut dotok gasa, područje je prekriveno penom kako bi se sprečilo varničenje i uklonjen je kamion – cisterna.

palicki put

Juče u jutarnjim časovima, prilikom istakanja propan-butan gasa iz kamiona cisterne kompanije "Euro gas" u gasno skladište ove pumpe, puklo je crevo pod pritiskom, kada je određena količina ovog opasnog gasa iscurela i raširila se na području same pumpe, koja se nalazi na izuzetno prometnom Segedinskom putu.

 

Odmah su reagovali zaposleni na pumpi, a alarmirani su i vatrgoasci, koji su odmah sa dva vozila izašli na teren i sanirali posledice curenja.KOMENTARI

 1. Orlok Subutai kaže:

  Svaka čast ovim ljudima. Ja radim u hemijskoj laboratoriji koja se u opasnim situacijama evakuiše, a onda ova struka ulazi da reši stvar… Nije to posao za svakoga!

 2. stormwatch kaže:

  Suboticki Vatrogasci su verujte jedan od najboljih timova u Evropi, sa starom opremom koju koriste i prostorijama u kojima se nalaze oni prave cuda. Neverovatna je kolicina hrabrosti i predanosti poslu tih ljudi, ko zeli da proveri da li ima muda, trebalo bi prvo da se okusa u pravim okrsajima na bojistima Vatrogasaca. BRAVO MAJSTORI!

 3. pajo kaže:

  Opasna ?A Zasto nisu zatvorili ulucu prolazim kolima osecam piln jos i na semaforu crveno!!!!Bruka!!!!!!!!!!!!

 4. Orlok Subutai kaže:

  Jao, nemoj slučajno da tebi ne miriše lepo!

 5. Istina kaže:

  U medijima NECETE procitati ovu informaciju koju sam ja dobio iz prve ruke:
  Naime, crevo je puklo jer je bilo staro. Krivicu bi trebalo da snosi pumpa (firma) i da to bude njihov trosak ALI su neki pametnjakovici odlucili da krivicu i stetu snosi i vozac koji je prikljucivao to crevo jer nije primetio da je crevo staro i o tome obavestio nadlezne kako bi se crevo zamenilo na vreme, pre pucanja. Strasno.
  A ventil NISU zavrnuli nasi vatrogasci nego bas jedan od obicnih radnika, nisam bas najbolje shvatio ali mislim da je to uradio bas vozac te cisterne. On se umotao u svoj prsluk i prisao ventilu i zatvorio ga je iako se vec poceo gusiti dok su svi ostali bili na bezbednoj udaljenosti.

 6. stormwatch kaže:

  Gospodine Istina,

  Ovo sto ste vi napisali, ako je stvarno istina onda moze samo da znaci da i vozac cisterne snosi krivicu jer nije prijavio dotrajalo i staro crevo koje na sebi mora da sadrzi datum kada je OBAVEZNA sledeca zamena, sto ce reci da je krivica obostrana. Nemojte se saliti sa takvim stvarima jer osoblje koje proverava gasne instalacije po kucama u Suboticiu svake godine NECE nikada dati odobrenje da pustite gas bilo gde u kuci, cak ni ako vam je samo crevo na gasnom sporetu datumski dotrajalo. Euro Gas je trebao da vodi racuna o tome a i onaj koji je vozio cisternu. Da ne misli neko da slucajno branim Euro Petrol/Gas…samo cu reci da su izuzetno neprofesionalni, znaju biti jako neugodno i da im je gorivo izuzetno upitnog/varirajuceg kvaliteta pa me i ne cudi da je doslo do takvog ozbiljnog propusta sa njihove strane ali za tango je potrebno DVOJE!

 7. Istina kaže:

  Hmmm… ne znam kakva su pravila tih provera ali je meni glupost da obican vozac mora da proverava datum na crevu za gas?!?
  Time treba da se bavi neko drugi. Vozacu je VEC data PREVELIKA odgovornost da prevozi OPASAN teret (ni sama voznja kamiona nije laka ali ajd sad) i PRIKLJUCUJE svoju cisternu na crevo na pumpi.

  Poenta mog komentara je da proverim da li je ovo tacno sto sam ja cuo i da, ukoliko je tacno ovo sto sam rekao, upoznam siru javnost sa cinjenicom da vatrogasci nisu junaci u ovom slucaju. Mada, junaci su oni uopste zbog ostalih slucajeva gasenje pozara itd, ali eto, treba biti realan i reci istinu da u ovoj situaciji oni nisu nista posebno uradili. Doduse, mozda su posle zatvaranja ventila doprineli da se iscureli gas neutralise ali ventil nisu oni zavrnuli, a to je po meni KLJUCNO za sprecavanje katastrofe.

 8. zorandjala kaže:

  pitanje pitanja je dali je to crevo vlasnistvo pumpe i stoji na pumpi .ili je vlasnistvo prevoznika i ide sa kamionom.

 9. Anonimni kaže:

  STRASNO ZIVM U ZGRADI PREKO PUTA….

 10. anđeo kaže:

  dobro je da se sve dobro završilo a moglo je da bude veliki BUUUUUUUUUUMMM………..

   

 11. Usputachni kaže:

  E sad vidite zasto pametni ljudi u JEvropi ne grade bezinske pumpe u stambenom naselju. Kada je i kod nas donesena ta odluka pred stupanje na snagu iste izgradjeno je nekoliko pumpi. Zahvalite se lokalnim politicarima i sad zivite sa tim pumpama u strahu od havarije.

  Sto se tice ove situacije sva sreca te je izbegnuta veca katastrofa i nije bilo veliko BUUUUUUUM. Svaka cast svim akterima koji su pravovremeno reagovali.

 12. Anonimni kaže:

  Ja se samo pitam kako uopste benzinska pumpa moze biti sagradjena na mestu gde ima puno zgrada i stambenih objekata?Opet su to situacije da ako imas para za tebe ne postoji zakon…

 13. Komsija kaže:

  Tog prepodnevna osecao se gas u okolini Madere kako nije bilo opasna,znaci okolno naselje je isto dobilo od tog gasa.Sto se odgovornosti tice svi su odgovorni ,jer vozaci za prevoz opasnih materja moraju proci specijalnu obuku.Pitanje je dali se toga kod nas pridrzavaju.

   

OSTAVITE KOMENTAR