Skela u Drapšinovoj

Nezaobilazna na mnogim razglednicama grada, palatu na uglu Štrosmajerove i Petra Drapšina krasi crvena fasadna cigla, biber crep i veoma loš oluk koji godinama na sebi umesto rupa ima kratere. Taj se oluk valjda nije menjao od kada je zgrada izgrađena, pa zajedno sa dotrajalim krovom predstavlja opasnost za prolaznike.

 

Međutim ono što je novina kada je u pitanju ovaj objekat je činjenica da je u ulici Petra Drapšina postavljena skela što označava početak radova na njenoj rekonstrukciji. Po već uhodanom sistemu, finansiranje će ići 50% Direkcija za igradnju grada, 50% vlasnici objekta. Sasvim je sigurno da će rekonstrukcija obuhvatiti krov i sistem za odvođenje vode, a što se tiče crvene fasadne cigle ona će biti očićenja peskarenjem.

 

Trg RepublikeKOMENTARI

 1. Sinisa kaže:

  Da li se zna sta ce biti sa ulicom Petra Drapsina, ova ulica bih mogla biti podjenako lepa kao i Borova, zalasno je to da ni redovno 100m od Gradske kuce imam ovako ruglo od ulice.

 2. Ivica kaže:

  Podjednako lepa? Pa 3/4 ulice je za rušenje, ima svega 3-4 vredna objekta. Pored njih, ulicu još jedino krase one zanatske radnje…Da su se zadržale sve nekadašnje radnje i kafići, a ulica zatvorila za saobaraćaj, popločala klinkerom ili malo boljom kaldrmom, još bi ulica i dobila neki poseban šmek…Ovako, sem navedenog, nema ovde ništa…ne vredi ni trošiti rači na ruševinu Hajzlerovog kupatila i sad već i divlju deponiju 😐

 3. djomla kaže:

  Te dve ulice su neuporedive. Ne odaju identican utisak. Dok Borovo prava, široka i sa palatama u ravni odiše Austrougarskim duhom, Drapšinova krivudava, uža sa kaldrmom odiše nekako mediteranski. Ali posto je poluporušena, izgubila je svaku vrednost.

  Ova i ulica Vuka Karadžića su rak rana užeg centra grada.

 4. maja kaže:

  Nikada mi neće biti jasno zašto bi grad finansirao 50% uređenje te fasade kada je ta zgrada (ako se nevaram) i njoj slične  privatno vlasnistvo.Zašto svi mi treba da izdvajamo za to?

  U većini gradova u svetu vlasnicima se samo naloži da održavaju svoju imovinu, ako to ne poštuju, određene službe to odrade a vlasnicima se samo ispostavi račun za obavljene radove. ŽIVOT U CENTRU GRADA MORA DA IMA SVOJE PREDNOSTI ALI I SVOJU CENU!!!!

  VOLELA BI DA I MENI NEKO PLATI RENOVIRANJE KUĆE!!!!!!!!!!!!!

 5. Ivica kaže:

  Ja se lično ne bih bunio ni da grad finansira 100% radove na rekonstrukciji ovog i ostalih objekata u starom jezgru. Ipak je ovaj objekat kulturno dobro. Tvoja kuća je samo tvoja, vidiš je ti i možda par komšija. Ovaj objekat vide svi,svi građani i svako ko poseti naš grad. Stanovi i lokali, odnosno ono što je unutar objekta, pripada pojedincima, dok on spolja “pripada” svima nama.

  I ja se bunim što moram, 1 km od gradske kuće, sam da betoniram trotoar ispred svoje kuće, dok eto u centru sve finansira grad. Ali sam i mišljenja da ne treba ništa dirati van centra (ne mislim na infrastrukturu, već šminkanje, koje je još uvek luksuz) dok se ne dovede do savršenstva…mi ostali ćemo se malo strpiti…

 6. adu kaže:

  Treba da promenimo način razmišljanja. Sve se mora spasiti. To je naš grad i naša istorija. U svetu se bore za svaki kutak stare zgrade, a mi ih ostavljamo na nemilost. Tu se vidi, kako razmišljaju pojedinci. Sramota.

 7. Boardwalk Empire kaže:

  Korhec palata….tek da se zna!!!!da,da…

 8. ilse koch kaže:

  e pa to je gospodin Lajos, pretpostavljam kupio, ali neka je, barem ce zgrada da bude sacuvana u originalnom izdanju i nece nastati od nje, valjda, nepotreban objekat…………

 9. varoščanin kaže:

  Čudi me da se nešto renovira, obično je im je lakše srušiti, pa započeti graditi novo nego renovirati.

 10. Jefimija kaže:

  Molim za objašnjenje. Ovu zgradu sam našla kao Korhec palača, a takođe i u tekstovima vezanim za Ignaca Kuneca (Kunecz Ignac).
  Fotografija identična stoji ali dva imena. Da li je vlasnik menjao ime, ili…?

OSTAVITE KOMENTAR